Kako Kina pokušava da privuče Francusku na svoju stranu?

Izvor: B92, 08.Apr.2023, 15:46

Kako Kina pokušava da privuče Francusku na svoju stranu?

Kinezi su dočekali francuskog predsednika Emanuela Makrona, ali i predsednicu Evropske komisije Ursulu von der Lajen u okviru trilateralnih sastanaka.

Razlika u dočeku bila je velika. "Na konferenciji nakon trilateralnog sastanka Si Đinpinga, Emanuela Makrona i Ursule von der Lajen, predsednice Evropske komisije, Von der Lajen je rekla: "Kina, budući da je stalna članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, ima odgovornost da koristi svoj uticaj u prijateljstvu s Rusijom".
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Trgovina i ulaganja takođe su bili na dnevnom redu.

Kina i EU su se složile da nastave ne samo ekonomski i trgovinski dijalog, nego i digitalni na visokom nivou, rekla je Von der Lajen.

"U osnovi, smanjenje rizika kroz diplomatiju", rekla je šefica EK, dodajući da joj je bilo važno raspraviti s predsednikom Sijem, i s premijerom Li Kećijangom, da mislii da je smanjenje rizika važno, a ne razdvajanje.

Suštinske poruke Von der Lajen koja je u poset u Narodnoj Republici Kini išla nedelju dana nakon što je u govoru postavila nove parametre za odnose s Pekingom ("Verujem da nije održivo – niti je u interesu Evrope – odvojiti se od Kine. Naši odnosi nisu crni ili beli – a naš odgovor ne može biti ni jedno ni drugo. Zbog toga se moramo usresrediti na smanjenje rizika – ne na razdvajanje", rekla je tada).

Politiko u analizi posete Von der Lajen i Makrona težište stavlja na protokolarne razlike u dočeku dvoje zvaničnika. Pišu kako je Makrona dočekao crveni tepih, vojne počasti, službena večera, dok je predsednicu EK na aerodromu dočekao hijerarhijski niži ministar ekologije. Pokušali su simbolikom prikazati kinesko nastojanje unošenja razdora u odnose velike članice i EK. Nije im uspelo.

Makron je u Peking došao u službenu posetu koju prati definisani protokol. Von der Lajen je u posetu uključena naknadno. Nije predsednica suverene države i zato ne može da ima protokolarni tretman kao nosilac izvršne vlasti. Zbog toga nije bila ni na službenoj večeri, Makron je imao posebni sastanak s Sijem pre trostranog, ali to je sve bilo poznato unapred. Francuski predsednik je ostao, kako je bilo i predviđeno, dan duže u NR Kini. Nije ovo prvi put da Politiko skače sa zaključcima koji se sudaraju s činjenicama.

Nedvosmisleno je da NR Kina intenzivno radi na vezama s evropskim glavnim gradovima: u poslednjih pet meseci u poseti su bili nemački kancelar Olaf Šolc, španski premijer Pedro Sančez i sada Makron (koji je pozvao Ursulu von der Lajen da s njim posjeti Peking). Sve tri države nisu sklone prihvatanju američke politike zaoštravanja odnosa s NR Kinom dok Brisel donosi, naprimer, "uredbu o zaštiti Unije i njenih država članica od primoravanja koju primenjuju treće zemlje (instrument za borbu protiv primoravanja)" što se primarno odnosi na NR Kinu i njenu politiku prema Litvaniji.

Sijev cilj je da pokuša, privlačenjem Francuske na svoju stranu, da oteža donošenje zajedničkih odluka EU, ali i G7 koje štete NR Kini. Njegova politika podseća na Donalda Trampa koji je, tokom posete Parizu kao predsednik, ponudio Makronu da s njim sklopi unosne sporazume, bilateralno, ne obazirući se na EU i standarde. Francuski predsednik nije pristao.

Na to je igrao i Si i u tom je smeru važan vektor sklapanje ekonomskih sporazuma, među kojima Le Mond naglašava prodaju 150 Airbusovih aviona i, posebno, uspostavu druge linije za sklapanje u postrojenjima smeštenim u Tianđinu. Makron bi bio sklon da se pozicionira kao "prvi među jednakima" u EU kad je reč o nastupu prema Pekingu i zbog unutrašnjih političkih problema, ali je ipak izabrao oprezniji nastup i zbog svesti odjeka posete među ostalim članicama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Politiko: Si je pokušao da privuče Francusku na svoju stranu, ali ga je u tome omeo dolazak šefice EU

Izvor: Danas, 08.Apr.2023

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je na konferenciji za novinare posle trilateralnog sastanka sa predsednikom Kine Si Đinpingom i Francuske Emanuelom Makronom da „Kina, kao stalna članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, ima veliku odgovornost da iskoristi svoj uticaj...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.