Kacin: Autonomija Vojvodini, ako hoćete u EU

Izvor: Vesti-online.com, 17.Sep.2013, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kacin: Autonomija Vojvodini, ako hoćete u EU

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin rekao je danas da će Srbija u procesu pregovaranja sa E morati da riješi brojna pitanja u vezi sa autonomijom Vojvodine.

"Radi se o uvođenju adekvatnog stepena autonomije Vojvodine, jer ona ne vodi u dezintegraciju, nego jača državu, potom promeni Ustava Srbije, donošenju zakona o finansiranju, kao i o ulaganjima u obrazovni sistem i kulturu", rekao je Kacin u Briselu na konferenciji pod nazivom "Vojvodina – Izazovi >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << demokratske konsolidacije autonomije".

  Autonomija Vojvodine jača Srbiju: Jelko Kacin

 

Poslanici Evropskog parlamenta Kinga Gal iz Mađarske i Bernd Poselt iz Nemačke izrazili su u diskusijama jedinstven stav da su multietničnost i multikulturalnost Vojvodine veoma važni u procesu pridruživanja Srbije EU.

 

Predsednik Skupštine AP Vojvodina Ištvan Pastor naglasio je da se političke tenzije između Beograda i Novog Sada oko autonomnih prava Vojvodine iz medija moraju premestiti u institucije sistema Srbije.

 

On smatra da pokrajinska skupština i vlada imaju institucionalne kapacitete i kadrovske potencijale da "relaksiraju postojeće sukobe između centralne i pokrajinske vlasti".

 

O vojvođanskoj autonomiji na konferenciji u Briselu govorili su predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, pokrajinski sekretari za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice, odnosno međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Andor Deli i Branislav Bugarski.

 

Konferenciju u Briselu organizovala je Skupština AP Vojvodine, a održana je pod pokroviteljstvom potpredsednika Evropskog parlamenta Lasla Šurjana.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.