Junker britanskoj premijerki: Nećemo pregovarati ponovo

Izvor: RTS, 07.Feb.2019, 14:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Junker britanskoj premijerki: Nećemo pregovarati ponovo

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker rekao je britanskoj premijerki Terezi Mej tokom "robusnih, ali konstruktivnih razgovora" koje su danas imali u Briselu da Evropska unija neće ponovo pregovarati sa Londonom o sporazumu o Bregzitu.
"Razgovori su održani u duhu zajedničkog rada na postizanju urednog povlačenja Ujedinjenog Kraljevstva (UK) iz EU", ukazao je Junkerov portparol Margaritis >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Shinas na konferenciji za medije, javlja Rojters.

Navodi se da je Shinas dodao da je evropski blok spreman da više poradi na deklaraciji koja treba da prati nove odnose EU i UK nakon Bregzita.
Rojters prenosi da je Junker poručio da je Mejova predstavila razne opcije kojima bi trebalo odgovoriti na zabrinutost izraženu u britanskom parlamentu u vezi sa "bekstopom" irske granice.
"Bekstop" je osmišljen tako da se zadrži otvorena granica na ostrvu u slučaju da Velika Britanija napustili EU bez sporazuma.
U pitanju je svojevrsna bezbednosna mreža koja garantuje da neće biti "tvrde granice" između dve Irske, čak i ako Britanija napusti EU bez sporazuma.
Junker je takođe rekao da se sda Mejovom dogovorio da njihovi timovi i rade zajedno kako bi utvrdili "da li se može pronaći put dalje".
Navodi se da će se predsednik Evropske komisije i premijerka Velike Britanije ponovo sastati krajem februara, dok će se njihovi glavni pregovarači za Bregzit - Mišel Barnije u ime EU i Stiven Barkli u ime Ujedinjenog Kraljevstva sastati u ponedeljak.
Mejova je ranije danas stigla u sedište Evropske unije u Briselu, u novom pokušaju da ponovo otvori razgovore sa EU o Bregzitu.
AP je preneo da će se ona, osim sa Junkerom, sastati i sa predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom i predsednikom evropskog parlamenta Antoniom Tajanijem.
Donji dom britanskog parlamenta je prošle nedelje glasao da se od EU zahteva da napravi "alternativne aranžmane" po pitanju "bekstopa", što je glavna prepreka da se britanski parlament saglasi sa sporazumom britanske premijerke o Bregzitu.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   London

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.