Još dva poglavlja otvorena u pregovorima EU-Srbija, ministarka zabrinuta zbog Kosova

Izvor: NoviMagazin.rs, 10.Dec.2018, 19:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Još dva poglavlja otvorena u pregovorima EU-Srbija, ministarka zabrinuta zbog Kosova

Na Međuvladinoj konferenciji Srbija-EU u Briselu su danas otvorena još dva poglavlja u pregovorima Srbije o prijemu u Evropsku uniju - 17. o ekonomskoj i monetarnoj politici, i 18. o statistici.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han je na konferenciji za štampu istakao da otvaranje novih poglavlja pokazuje da je pouzdan, čvrst i utemeljen put Srbije ka EU, jer su poglavlja 17 i 18. "ključna za >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << strukturne reforme Srbije" koje su dobre, ali treba da se pospeše.

Podvukao je da su presudno važni rezultati reforme vladavine zakona, dobrog upravljanja i temeljnih prava, jer su s tim povezana sva poglavlja.

Ministarka za evro-integraciju Srbije Jadranka Joksimović je izjavila da je moglo biti otvoreno bar još jedno poglavlje, za šta se založila većina članica EU, a neka zemlje su bile protiv otvaranja bilo kojih poglavlja.

Poglavlje 17. tiče se nezavisnosti centralnih banaka u ekonomskoj i monetarnoj politici, i zakonski sprečava da centralne banke direktno finansiraju javni sektor, kao i da javni sektor ima povlašćeni pristup finansijskim institucijama, čime se obezbeđuje delovanje tržišne privrede.

Poglavlje 18. obuhvata oblast statistike s ciljem da se obezbede pouzdani i tačni podaci za procene stanja u društvu i državnim institucijama.

Govoreći o 18. pregovaračkom poglavlju, o statistici, Han je rekao da Srbija ima opsežnu statističku bazu i ocenio da su oba poglavlja otvorena danas, itekako važna i korisna "jer domaći i strani investitori pomno prate srpsku monetarnu i ekonomsku politiku".

U pregovorima o prijemu Srbije u EU je ukupno otvoreno 16 poglavlja, a privremeno su zatvorena dva.

Joksimović je po završetku Međuvladine konferencije Srbija-EU iznela zabrinutost zbog postupaka vlasti u Prištini i rekla da je sagovornicima danas u EU ukazala da Kosovo preti novim merama protiv dijaloga i Srbije, čime se ruše evropske vrednosti koje sprovodi Srbija.

Komesar Han je rekao da je nedavno bio u Beogradu i Prištini u pokušaju da pomogne obnavljanje dijaloga.

Rekao je da je "kristalno jasno da je uvođenje 100 odsto carina na uvoz robe iz Srbije i BiH temeljno protivno duhu sporazuma CEFTA i suprotno duhu regionalnog trgovinskog prostora i neprihvatljivo".
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Još dva poglavlja otvorena u pregovorima EU-Srbija, ministarka zabrinuta zbog Kosova

Izvor: Beta, 10.Dec.2018

Na Medjuvladinoj konferenciji Srbija-EU u Briselu su danas otvorena još dva poglavlja u pregovorima Srbije o prijemu u Evropsku uniju - 17. o ekonomskoj i monetarnoj politici, i 18. o statistici.Evropski komesar za proširenje Johanes Han je na konferenciji za štampu istakao da otvaranje novih poglavlja...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.