Jeremić: Tražimo zajednički jezik sa zemljama EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Sep.2010, 13:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Tražimo zajednički jezik sa zemljama EU

MASERU -

"Na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN), Srbija mora da ostvari ishod koji će omogućiti nastavak njenih diplomatskih napora za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta, ne gubeći iz vida strateški proces evropskih integracija", istakao je ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić, posle razgovora u Lesotu.

Jeremić smatra da dani koji prethode raspravi o rezoluciji Srbije u Generalnoj skupštini UN zahtevaju staloženost i odgovornost. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

"Ne smemo nijednog trenutka izgubiti iz vida šta želimo da postignemo - to je da u Njujorku ne bude usvojena odluka kojom bi se podržala kosovska nezavisnost", poručio je Jeremić.

On je, u izjavi FoNetu, najavio da će Srbija pokušati sve da dođe do dogovora.

"U ovim danima intenzivno radimo na pronalaženju zajedničkog jezika sa svim zemljama Evropske unije (EU)", precizirao je Jeremić.

"Sa jednim brojem njih ga već imamo", dodao je Jeremić i napomenuo da "ne smemo posustati ni sa našim naporima" među zemljama širom sveta "koje nas podržavaju po pitanju Kosova".

Lesoto podržava Srbiju

"Lesoto poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije i zalaže se da pitanje Kosova i Metohije bude rešeno u Ujedinjenim nacijama (UN)", izjavio je ministar inostranih poslova Lesotoa Mohvabi Kenet Cekvoa, posle razgovora u Maseru sa ministrom spoljnih poslova Srbije Vukom Jeremićem.

Cekvoa je naglasio da Lesoto veruje u multilateralizam i dijalog, kao puteve za pronalaženje rešenja za sve probleme na svetu.

Potrebno je nastaviti dijalog i tragati za obostrano prihvatljivim rešenjem za Kosovo, poručio je Cekvoa.

Jeremić je naglasio da će Lesoto podržavati Srbiju u svim fazama njene diplomatske borbe za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Cekvoa i Jeremić su potpisali protokol o saradnji dva ministarstva.

Oni su naglasili da je ovaj sporazum osnov za produbljivanje saradnje u oblastima politike, poljoprivrede, ekonomije, obrazovanja, trgovine, sporta, kulture.

Jeremić je najavio da će naredne godine studenti iz Lesota, zahvaljujući stipendijama Vlade Srbije, studirati na univerzitetima u Srbiji.

On je naglasio da će naredne godine, kada se obeležava 50.godišnjica osnivanja Pokreta nesvrstanih, ponovo u Beogradu biti brucoša iz ove afričke zemlje.

Jeremić je u Maseru razgovarao i sa predsednicom parlamenta Kraljevine Lesoto Ntloi Mocamai.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tadić sa slovenačkim premijerom o rezoluciji o Kosovu.

Izvor: TV Avala, 03.Sep.2010

Dani koji prethode raspravi u Njujorku zahtevaju staloženost i odgovornost, smatra Jeremić.

Nastavak na TV Avala...

BIČE ČUPAVO PRED UN!

Izvor: Kurir, 04.Sep.2010, 08:47

BEOGRAD - Kompromis - jedini put! Rezolucija Srbije o Kosovu i Metohiji, koja će se, kao 77. tačka dnevnog reda, naći na 64. zasedanju Generalne skupštine UN, digla je veliku prašinu...BEOGRAD - Kompromis - jedini put!..Rezolucija Srbije o Kosovu i Metohiji, koja će se, kao 77. tačka dnevnog reda,...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.