Jeremić: Srbija ne može u EU bez priznanja Kosova

Izvor: Blic, 21.Dec.2011, 17:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Srbija ne može u EU bez priznanja Kosova

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je danas da su mu četiri ministra spoljnih poslova Evropske unije rekli da Srbija ne može ući u Uniju bez formalnog priznanja nezavisnosti Kosova.

Jeremić je na debati Srbija i EU rekao da do sada niko u uticajnim centrima moći nije razmislio o bilo kojoj drugoj mogućnosti za Kosovo, osim da Srbija prihvati Ahtisarijev plan i na kraju prizna >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nezavisnost Kosova "u punom formalnom smislu te reči".

On je rekao da Srbija u decembru nije mogla da ostvari status kandidata za članstvo u EU bez "eksplicitnog odustajanja" od Rezolucije 1244.

"Pokazali smo veliku fleksibilnost i spremnost da se pronađu rešenja kroz dijalog sa Prištinom, ali ne možemo da ispunimo tu vrstu zahteva", istakao je Jeremić.

Šef srpske diplomatije ponovio je da se spoljna politika Srbije neće menjati ni posle odluke Evropskog saveta 9. decembra i da ostaju ista četiri prioriteta: evropske integracije, teritorijalna celovitost, regionalna saradnja i ekonomska diplomatija.

"Nastavak evropskog procesa, reforme društva treba da ostanu prioritet za sve buduće vlade, a za ovu sigurno ostaju", poručio je Jeremić.

Napominjući da možda treba biti suzdržan u predviđanjima u vezi sa dobijanjem statusa kandidata u martu 2012, on je ukazao da je daleko važnije nastaviti reformski proces, koji vodi ka ostvarenju članstva u EU.

"Bez obzira na to šta se bude dogadjalo, treba strpljivo da nastavimo sa izgradnjom društva koje će biti kompatibilno sa evropskim okruženjem", naglasio je šef srpske diplomatije.

Povezane vesti: Jeremić: Srbija ni danas ni sutra neće priznati Kosovo Jeremić: Nigerija nije priznala nezavisnost Kosova Jeremić: Ako popustimo Kosovu, to neće biti poslednje proglašenje nezavisnosti u Srbiji Jeremić: Srbija nikad neće priznati nezavisnost Kosova Verica Kalanović podnela ostavku
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.