Izvor: N1 televizija, 24.Mar.2018, 20:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Janjić: Priština će uskoro početi na radi na Statutu ZSO

Dan nakon dijaloga Beograda i Prištine uz posredstvo visoke predstavnice Evropske Unije Federike Mogerini postavlja se pitanje da li će biti konkretnih pomaka u okviru normalizacije odnosa.

Izvor: N1

Činjenica da je došlo do susreta Aleksandra Vučića i Hašima Tačija u Briselu, za šefa srpske diplomatije je "najvidljivija pozitivna stvar" dijaloga Beograda i Prištine.

Kaže >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << da sa predsednikom još nije razgovarao o detaljima razgovora ali da bi mu u ovakvim okolnostima predložio povlačenje potpisa sa Briselskog sporazuma: "Predložiću. Pa ja sam mu to rekao i prošli put", kaže Dačić.

Na pitanje kakav je Vučićev odgovor bio, odgovara: "Pa ne mogu da vam kažem. Ja sam potpisao Briselski sporazum, ja bih povukao svoj potpis, i rekao - nećete ZSO, pa dobro, nećemo ni mi ostatak Briselskog sporazuma, vraćamo na prethodno stanje".

Povratka na prethodno stanje neće biti, kaže analitičar Dušan Janjić. Prema njegovim saznanjima, u Briselu je ipak došlo do dogovora - i Priština će uskoro pristupiti izradi statuta Zajednice srpskih opština.

"Njima je jasno rečeno, i u Berlinu, i u Vašingtonu - ima da se napravi Zajednica srpskih opština. Ali ne može sada da se menja, u tome je drama, tu je drama, ako me razumete. Sad bi naknadno nama više odgovarala teritorijalna autonomija na severu", kaže Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose.

S druge strane, Prištini Miroslav Lazanski ne veruje. Kaže da je i on, kao i predsednik Vučić, po prirodi skeptičan, jer je, tvrdi, poučen dosadašnjim iskustvom.

"Evropska unija je sada već drugi put, mislim, uputila zahtev Prištini da se formira Zajednica srpskih opština, a vidite da je Tači izjavio da oni tek treba da naprave statut te zajednice. Znači, opet će biti prolongiranje, opet će bti ono povuci - potegni," kaže Miroslav Lazanski, komentator "Politike" i poslanik SNS-a.

Osim o Zajednici srpskih opština, Iz Evropske komisije su saopštili da je tokom sastanka bilo reči i o sporazumu o energetici, kao i nastavku završetka mosta u Kosovskoj Mitrovici.

O tome detalje ima reporter N1 iz Brisela:

Izvor: N1
Pogledaj vesti o: Hašim Tači

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.