JOŠ JEDNA PORUKA IZ EVROPSKE UNIJE: Ne bih hapsila Vladimira Putina na teritoriji naše zemlje!

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Mar.2023, 08:41

JOŠ JEDNA PORUKA IZ EVROPSKE UNIJE: Ne bih hapsila Vladimira Putina na teritoriji naše zemlje!

Međunarodni krivični sud u Hagu 17. marta izdao je naloge za hapšenje predsednika Rusije Vladimira Putina i dečjeg ombudsmana Marije Lavov-Belove.

Liderka Bugarske socijalističke partije, bivša ministarka ekonomije Kornelija Ninova izjavila je da ne bi hapsila ruskog predsednika Vladimira Putina na teritoriji Bugarske po nalogu Međunarodnog krivičnog suda.

Kako je Ninova >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kazala za televiziju "Nova", Bugarska socijalistička partija ne daje ocene na temu toga "da li je Putin ratni zločinac". Ona je istakla da njena stranka ne daje ocene drugima i ne etiketira ih.

Na opasku voditeljke o odnosu Rusije prema ukrajinskoj deci i "deportovanju", političarka je apelovala da se prvo sačekaju dokazi.

- Da, čujem. Čujem svu tu propagandu o"deportovanju". U ovom momentu ta vest iz medija je propaganda. Kad se nešto dokaže onda ćemo ozbiljno razgovarati. I apsolutno je suvišno razgovarati o tome ko je agresor, ko je napao. Istorija će suditi o tome. Čujem da mi treba da stanemo na ispravnu stranu istorije. A koja strana je ispravna? Ko će to reći? - upitala je ona.

Ninova je takođe izrazila ogorčenost zbog predloga da se demontiraju spomenici sovjetskim vojnicima u Sofiji i Plovdivu.

- Zar je ispravno uništavati spomenike? Isporučivanje još više oružja znači nastavak rata, nastavak stradanja ljudi, nastavak ekonomske i energetske krize i još više siromaštva za evropske i bugarski narod - poručila je Ninova.

Bugarska ne želi da postane strana u aktuelnom sukobu između Rusije i Ukrajine, te da se zalaže za diplomatsko rešenje konflikta, uključujući posredničku ulogu njene zemlje, dodala je ona.

Takođe je podsetila da socijalisti zvanično osuđuju akcije Rusije protiv Ukrajine i da pozivaju na prekid borbenih dejstava. Ocenjujući priče o tome da se "predsednik Rusije neće ograničiti samo na Ukrajinu, nego da će krenuti na Moldaviju i Rumuniju", političarka je kazala da je to "apsolutna propaganda".

Međunarodni krivični sud u Hagu 17. marta izdao je naloge za hapšenje predsednika Rusije Vladimira Putina i dečjeg ombudsmana Marije Lavov-Belove zbog optužbi za "ilegalno deportovanje" ukrajinske dece.

Komentarišući ovu odluku, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je napomenuo da Moskva ne priznaje jurisdikciju tog suda.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.