Ideja je bila uspostavljanje demokratije, a ne EU

Izvor: S media, 05.Okt.2010, 08:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ideja je bila uspostavljanje demokratije, a ne EU

Predsednik Demokratske stranke Srbije (D S S) Vojislav Koštunica izjavio je večeras da je vodeća ideja petooktobarskih promena bila uspostavljanje demokratije i sloboda u Srbiji, a da tema nije bila Evropska unija.

"Tema je bila kako se osloboditi sankcija i mogli smo da budemo zadovoljni činjenicom da je EU već 9. oktobra >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << najavila njihovo ukidanje", rekao je Koštunica u intervjuu RTS-u i dodao da su stvari nešto kasnije počele da se menjaju.

Prema njegovim rečima, EU je, pogotovu posle pregovora o Kosovu i Metohiji 2007. godine, počela da menja svoj stav kada je reč o teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

"Nakon 5. oktobra mogli smo da budemo zadovoljni demokratskim promenama, smenjivosti vlasti, ostvarenim slobodama, ali smo istovremo počeli i sve više da se suočavamio sa nečim što je bio atak na teritorijalni integritet i identitet Srbije, a to je politika EU i većine zemalja u odnosu na Kosovo", rekao je Koštunica.

On je naveo da je DOS morao da prestane da postoji onog trenutka kada je ostvaren cilj zbog koga je nastao.

"Bilo je normalno da stranke kasnije izadju odvojeno. To nije nikakav sukob ukoliko postoji razlika izmedju stranaka", rekao je Koštunica i dodao da je potrebno da se stranke smenjuju na vlasti.

On je istakao da je ubistvo premijera Zorana Djindjića na različite načine uticalo na dalji razvoj Sbije.

"Djindjić je bio istaknuta figura sa jednim drugačijim, ali potpuno legitimnim programom i pristupom", rekao je lider D S S i dodao da je Djindjić, za razliku od njega, bio za brže promene, katkad ne obazirući se na pravni poredak.

Koštunica je naveo da su izmedju njega i Djindjića postojale razlike koje su omogućavale jedan normalniji razvoj Srbije dalje.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.