I Janukovič pod sankcijama

Izvor: RTS, 06.Mar.2014, 09:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I Janukovič pod sankcijama

Brisel saopštio imena 18 osoba na koje se odnose uvedene sankcije. Neđu njima Viktor Janukovič, njegov sin i Mikola Azarov. Danas vanredni samit EU i zatvorena sednica Saveta bezbednosti. Situacija na Krimu i dalje napeta.

Evropska unija je rano jutros saopštila da se sankcije koje je juče uvela Ukrajini, odnose i na predsednika Viktora >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Janukoviča, objavivši zvanično imena i ostalih osoba na koje se odnosi ta kaznena mera.

EU je saopštila da sankcioniše 18 osoba, funkcionera bivšeg ukrajinskog režima i da zamrzava sredstva koja su proneverili.

Na listi su, pored Janukoviča, njegovi najbliži saradnici, među njima bivši ministar unutrašnjih poslova, pravde, državni tužilac, šef bezbednosnih službi i Janukovičev sin.

Sankcionisani su još bivši premijer Ukrajine Mikola Azarov i njegov sin, preneo je AP.

Evropski savet odlučio je juče da uvede sankcije funkcionerima bivšeg ukrajinskog režima, a njihova imena su rano jutros i objavljena u zvaničnom biltenu.

Imena su objavljena uoči današnjeg vanrednog evropskog samita u Briselu posvećenog krizi u Ukrajini. Očekuje se odluka o tome kako će Unija reagovati na sve veće prisustvo ruskih trupa na Krimu.

Dok pojedine zemlje, naročito one sa istoka Evrope smatraju da bi trebalo uvesti sankcije, druge, poput Nemačke, prednost daju pregovorima.

Analitičari ocenjuju da je malo verovatno da bi sastanak u Briselu mogao da iznedri opipljive sankcije Rusiji, kao što su uvođenje zabrane putovanja za visoke ruske zvaničnike ili zamrzavanje njihovih sredstava u Uniji. Pre bi se moglo očekivati da će se razgovarati o evetualnim simboličnim merama - zaustavljanju pregovora o viznoj i trgovinskog liberalizaciji.

Sednicu posvećenu Ukrajini danas će održati i Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, i to iza zatvorenih vrata.

U međuvremenu, situacija na Krimu i dalje je napeta. Naoružane osobe prisilile su izaslanika Ujedinjenih nacija Roberta Serija da napusti to područje. Nemira je bilo i u Donjecku, gde su proruski demonstranti ponovo zauzeli zgradu opštine.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Blokirane sve ukrajinske baze na Krimu

Izvor: RTS, 06.Mar.2014

Proruske snage blokirale sve ukrajinske vojne baze koje se još nisu predale na Krimu. Brisel saopštio imena 18 osoba na koje se odnose uvedene sankcije. Danas vanredni samit EU i zatvorena sednica Saveta bezbednosti. Situacija na Krimu i dalje napeta...08.30 - Ukrajinska zastava ponovo nad zgradom...

Nastavak na RTS...

EU: Najveći izazov od rata u SFRJ

Izvor: B92, 06.Mar.2014

Brisel -- EU odlučila da suspenduje pregovore o liberalizaciji viznog režima i saradnji sa Rusijom, saopštio je predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej...Evropa se, prema oceni Van Rompeja, suočava sa najvećim izazovom od sukoba u bivšoj Jugoslaviji...Evropski lideri dogovorili su se na današnjem...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.