Blokirane sve ukrajinske baze na Krimu

Izvor: RTS, 06.Mar.2014, 09:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Blokirane sve ukrajinske baze na Krimu

Proruske snage blokirale sve ukrajinske vojne baze koje se još nisu predale na Krimu. Brisel saopštio imena 18 osoba na koje se odnose uvedene sankcije. Danas vanredni samit EU i zatvorena sednica Saveta bezbednosti. Situacija na Krimu i dalje napeta.

08.30 - Ukrajinska zastava ponovo nad zgradom administracije u Donjecku. Proruski demonstranti, navodno, dobrovoljno otišli, javlja Rojters.

Premijer Autonomne Republike Krim Sergej Aksjonov rekao je da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << proruske snage kontrolišu sve strateške prilaze poluostrvu i da su blokirale sve ukrajinske vojne baze koje se još nisu predale.

Aksjonov je rekao da se bezbednosnim snagama i policiji priključilo 11.000 pripadnika samoodbrane.

Veruje se da su ako ne svi, onda većina njih Rusi, iako su i ruski predsednik i ministar odbrane demantovali da su uputili snage na Krim, navela je agencija AP.

Aksjonov je, takođe, naveo da je njegova vlada u stalnom kontaktu sa ruskim zvaničnicima.

Krimske vlasti su u nedelju objavile da je većina ukrajinskih jedinica stala na stranu proruskih snaga "bez ijednog ispaljenog metka" i upozorile komandante nekoliko jedinica koje su ostale verne Kijevu da će biti podvrgnuti krivičnoj odgovornosti ukoliko odbiju da se predaju.

Evropska unija je rano jutros saopštila da se sankcije koje je juče uvela Ukrajini, odnose i na predsednika Viktora Janukoviča, objavivši zvanično imena i ostalih osoba na koje se odnosi ta kaznena mera.

EU je saopštila da sankcioniše 18 osoba, funkcionera bivšeg ukrajinskog režima i da zamrzava sredstva koja su proneverili.

Na listi su, pored Janukoviča, njegovi najbliži saradnici, među njima bivši ministar unutrašnjih poslova, pravde, državni tužilac, šef bezbednosnih službi i Janukovičev sin.

Sankcionisani su još bivši premijer Ukrajine Mikola Azarov i njegov sin, preneo je AP.

Evropski savet odlučio je juče da uvede sankcije funkcionerima bivšeg ukrajinskog režima, a njihova imena su rano jutros i objavljena u zvaničnom biltenu.

Imena su objavljena uoči današnjeg vanrednog evropskog samita u Briselu posvećenog krizi u Ukrajini. Očekuje se odluka o tome kako će Unija reagovati na sve veće prisustvo ruskih trupa na Krimu.

Dok pojedine zemlje, naročito one sa istoka Evrope smatraju da bi trebalo uvesti sankcije, druge, poput Nemačke, prednost daju pregovorima.

Analitičari ocenjuju da je malo verovatno da bi sastanak u Briselu mogao da iznedri opipljive sankcije Rusiji, kao što su uvođenje zabrane putovanja za visoke ruske zvaničnike ili zamrzavanje njihovih sredstava u Uniji. Pre bi se moglo očekivati da će se razgovarati o evetualnim simboličnim merama - zaustavljanju pregovora o viznoj i trgovinskog liberalizaciji.

Sednicu posvećenu Ukrajini danas će održati i Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, i to iza zatvorenih vrata.

U međuvremenu, situacija na Krimu i dalje je napeta. Naoružane osobe prisilile su izaslanika Ujedinjenih nacija Roberta Serija da napusti to područje. Nemira je bilo i u Donjecku, gde su proruski demonstranti ponovo zauzeli zgradu opštine.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Blokirane sve ukrajinske baze

Izvor: Akter, 06.Mar.2014

Premijer Autonomne Republike Krim Sergej Aksjonov izjavio je da proruske snage kontrolišu sve strateške prilaze i da su blokirale sve ukrajinske vojne baze

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.