EU: Najveći izazov od rata u SFRJ

Izvor: B92, 06.Mar.2014, 19:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU: Najveći izazov od rata u SFRJ

Brisel -- EU odlučila da suspenduje pregovore o liberalizaciji viznog režima i saradnji sa Rusijom, saopštio je predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej.

Evropa se, prema oceni Van Rompeja, suočava sa najvećim izazovom od sukoba u bivšoj Jugoslaviji.

Evropski lideri dogovorili su se na današnjem sastanku u Briselu da uvedu trostepene sankcije Rusiji, koje će se sprovoditi u zavisnosti od odnosa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Moskve prema krizi u Ukrajini.

Kako je saopštio predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej, u prvom stepenu EU će suspendovati pregovore o viznoj liberalizaciji s Rusijom, a članice Unije neće učestvovati na samitu G8 u Sočiju.

Van Rompej je zatražio od ruskih oružanih snaga da se smesta povuku iz Ukrajine, a najavljeni referendum o nezavisnosti Krima nazvao je “nelegalnim”.

Interpol je dobio zahtev Ukrajine za hapšenjem svrgnutog predsednika te države Viktora Janukoviča, koji je optužen po više tačaka, uključujući zloupotrebu vlasti i ubistvo.

Drugi stepen sankcija EU prema Rusiji mogao bi obuhvatiti zabranu putovanja i zamrzavanje ruske imovine, upozorio je Van Rompej, pozvavši Moskvu da se vrati za pregovarački sto s ukrajinskim vlastima.

Kao treći korak, ukoliko Rusija nastavi sa koracima koje vode ka eskalaciji i destabilizaciji Ukrajine, predsednik Saveta je naveo "široke ekonomske mere sa dugoročnim posledicama po odnose EU u njenih članica sa Rusijom", ali nije želeo da otkrije detalje o prirodi tih mera.

On je ukazao da je radnim gupama u EU već naloženo da počnu da pripremaju navedene mere, kako bi one što pre mogle biti primenjene.

Van Rompej je ukrajinsku krizu okarakterisao ''možda najvećom pretnjom na našem kontinentu, još od ratova na Balkanu'' devedesetih godina prošlog veka.

U zajedničkom saopštenju koje je Van Rompej pročitao navodi se da, EU od Moskve traži da povuče trupe u baze i pristupi dijalogu sa Kijevom u okviru kontakt grupe u koju je EU spremna da se uključi.

"Snažno osuđujemo ničim izazvano kršenje ukrajinskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta od strane Ruske federacije i pozivamo Rusku Federaciju da hitno povuče oružane snage u stalne baze u skladu sa relevantnim sporazumima", navedeno je u saopštenju.

"Ukoliko Rusija ne preduzme poruke u ovom pravcu, suočiće se sa ozbiljnim posledicama po bilateralne odnose sa EU", upozorio je Van Rompej.

On je rekao da je možda iznenađenje što su vođe EU usvojile neke odluke i zapretile dodatnim sankcijama Rusiji, ali je to, kako je objasnio, posledica i odluke krimskog parlamenta da proglasi prisajedinjenje Rusiji.

"Mi imamo važne odnose s Ukrajinom i Rusijom i spremni smo da s njima krenemo u šire multilateralne inicijative", dodao je predsednik Evropskog saveta.

Predsednik Saveta je naglasio da je ponuda Ukrajini da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju još na stolu i nagovestio da bi ona uskoro mogla biti dopunjena statusom kandidata.

"Pripreme za politička poglavlja su u toku", rekao je on.

Predsednik Evropske komisije Žose Manuel Barozo rekao je da je usvojen 11 milijardi evra težak paket ekonomske pomoći Ukrajini, naglasivšsi da je to dokaz da EU stoji iz Ukrajine ne samo na delu, nego i na rečima. Izražena je spremnost da sa Ukrajinom potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Sem toga, najavili su i intenziviranje pregovora o viznoj liberalizaciji I uključivanje Ukrajine u treći energetski paket kako bi se smanjila energetska zavisnost od Rusije.

Britanski premijer Dejvid Kameron rekao je, nakon sastanka u Briselu, da poslovi sa Rusijom ne mogu da se nastave u dosadašnjem obliku.

Odluka o zamrzavanju imovine i zabrani putovanja mogla bi da bude doneta veoma brzo ukoliko ne dođe do napretka u dijalogu, dodao je on.

Predsednik britanske vlade ocenio je da se “trenutno suočavamo sa najozbiljnijom krizom u Evropi u ovom veku”.

Sjedinjene Države takođe su najavile sankcije protiv Moskve, poput pooštravanja viznog režima, zamrzavanja imovine pojedinih ruskih zvaničnika i smanjenja poslovnih veza između dve zemlje.

Parlament ukrajinske pokrajine Krim doneo je odluku da se priključi Ruskoj Federaciji, a proruska pokrajinska vlada najavila je da će referenduom o statusu ovog poluostrva u Crnom moru, biti održan 16. marta.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov odbio je da se sastane sa svojim novim ukrajinskim kolegom, kao i da se napravi “kontakt-grupa” koja bi radila na rešenju krize, uprkos velikim pritiscima američkog državnog sekretara Džona Kerija i evropskih ministara. Lavrov i Keri sastali su se i danas u Rimu, ali približavanje stavova o krizi u Ukrajini još nije na vidiku.

Kameron: EU će preduzeti mere

Britanski premijer Dejvid Kameron izjavio da su zvaničnici država članica Evropske unije u Briselu doneli danas odluku da se preduzmu mere protiv Rusije zbog vojne akcije u Krimu, javio je večeras britanski BBC.

"Ukoliko se Rusija ubrzo ne uključi u direktne pregovore sa ukrajinskom vladom da bi se pronašlo rešenje za krizu, mi (EU) smo bili jasni u današnjoj izjavi da ćemo otići korak dalje", naveo je Kameron.

Britanski premijer je dodao da je zvanični London "uvek stajao uz ukrajinski naroda" i da će nastaviti da "stoji uz narod koji želi da ostvari pravo na izbor i slobodnu vlast i pravac kojim žele da njihova zemlje ide".

Kameron je obećao "dalekosežne posledice po Rusiju" ukoliko ne bude daljeg diplomatskog napretka oko Krima, pošto je EU suspendovala pregovore sa Rusijom o uspostavljanju bezviznog režima u Evropi i razmotriće zamrzavanju finansijskih sredstava i zabrane putovanja.

"Poruka je bila veoma jasna. Ne možemo da prihvatimo da Rusija kreira nove činjenice na terenu, bez (održavanja) pregovora. Nelegalne radnje koje je počinila Rusija ne mogu da prođu bez odgovora", izjavio je Kameron na konferenciji za novinare posle vanrednog sastanka o Ukrajini u Briselu.

Kameron je ponovio da je EU danas izrazila spremnost da, ukoliko dalji koraci budu preduzeti od strane Rusije na destabilizuji Ukrajine, "onda će EU razmotri mere koje imaju dalekosežne posledice po odnos EU i Rusije", navodi BBC.
Pogledaj vesti o: Vize

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NATO: Rusi povucite se!

Izvor: Telegraf.rs, 06.Mar.2014

Nakon što je NATO poručio Rusima da se povuku, predsednik Evropskog Saveta Herman van Rompej izjavio je da je kriza u Ukrajini "najozbiljniji bezbednosni izazov na našem kontinentu od Balkanskih ratova 1990."

Nastavak na Telegraf.rs...

EU kaznila Rusiju

Izvor: Mondo, 06.Mar.2014

EU odlučila da suspenduje pregovore o liberalizaciji viznog režima i saradnji sa Rusijom, saopštio je predsednik..

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.