Han pozvao Srbiju: Bez obzira na probleme, krećite se ka EU

Izvor: RTS, 28.Nov.2018, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Han pozvao Srbiju: Bez obzira na probleme, krećite se ka EU

Evropski komesar za pregovore o proširenju Johanes Han pozvao je Srbiju da, bez obzira na probleme, iz vida ne ispušta svoj cilj – članstvo u EU. Izvestilac za Srbiju u Evropskom parlamentu Dejvid Makalister poručio je Srbiji da uprkos trenutnoj teškoj fazi u odnosima sa Prištinom nastavi putem reformi i dobrosusedskih odnosa.
Johanes Han se, tokom debate o Srbiji u Evropskom parlamentu, složio >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sa ocenom izvestioca Dejvida Maklaistera da je Srbija napravila dobar napredak ka članstvu u EU.

"Sa 14, otvorenih poglavlja, od koji su dva privremeno zatvorena perspektiva ulaska Srbije u EU je opipljiva i pokazuje našu čvrstu predanost EU putu Srbije", izjavio je Han.
Naglašava da je ta perspektiva posebno važna u trenutku povišenih napetosti između Beograda i Prištine.
"Obe strane moraju da nastave dijalog. Nema alternative dijalogu ukoliko žele napredak na svom EU putu. Ni jedna zemlja ne može da se priključi Uniji bez rešenih bilateralnih pitanja. Za Srbiju to znači da mora da završi pravnoobavezuijući sporazum sa Prištinom pre ulaska u EU", naveo je komesar.
Naglašava da rešenje za Kosovo nije i jednini preduslov na putu Srbije u EU i naveo da su sprovođenje reformi u oblasti vladavine prava i fundamentalnih prava u "srcu pristupnog procesa Srbije".
"Srbija je usvojila važne mere u oblasti vladavine prva i sprovela neophodne institucionalne reforme. Ipak kašnjenja se gomilaju u mnogim oblastima, a konkretne rezulatate je teško prikazati", ocenio je Han.
Poziva na jači napredak u oblasti reforme pravosuđa, u borbi protiv korupcije, kao i u zaštiti fundamentalnih prava, uključujući i medijske slobode.
Evropski komesar pozvao je Srbiju da jasnije predstavi građanima evropske vrednostima, kao i dobrobiti i obaveze koje proističu iz članstva u EU.
"Priština da ukine takse, Srbija da nastavi politiku pomirenja"
Izvestilac za Srbiju u Evropskom parlamentu Dejvid Makalister je povodom debate i usvajanja rezolucije o Srbiji poručio da je zemlja napredovala na svom evropskom putu i da postoji široka podrška među evropskim parlamentarnim grupama za put Srbije ka članstvu u Uniji.

"Srbija će se pridružiti EU kada bude spremna, nadam se pre nego kasnije, a ta spremnost zavisi od nastavka reformi i nastavka politike dobrosusedskih odnosa i pomirenja iako razumem da nije lak trenutka u odnosima Beograda i Prištine zbog odluka donetih od strene Prištine", poručio je Makalister.
Pozvao je kosovske vlasti da opozovu odluku o taksama na proizvode iz Srbije i BiH, a Srbiji poručio da uprkos trenutne teške faze u odnosima sa Prištinom nastavi putem reformi i dobrosusedskih odnosa. 
Navodi da je svesan da i Beograd i Priština imaju svoje zabrinutsti, ali da je briselski dijalog mesto i format gde se te stvari moraju rešavati.
"Jasno je jedno, a to je – da je odluka Kosova da uvede 100 odsto takse na robu iz Srbije i BiH jasno kršenje Cefta i jasan signal protiv duha dobrosusedske saradnje između Beograda i Prištine", rekao je izvestilac za Srbiju.
Naveo je očekivanja da će Srbija u decembru otvoriti tri nova poglavlja, ali i dodao da će konačnu odluku o tome doneti zemlje članice EU.
U svakom slučaju to će biti još jedno priznanje o napretku Srbije u poslednjih šest meseci", ocenjuje Makalister
Podseća da je Srbija od 2014. godine otvorila 14 poglavlja u pristupnim pregovorima sa EU od čega su dva priveremeno i zatvorena.
Izvestilac za Srbiju je pred finalno glasanje o Rezoluciji o Srbiju u Evropskom parlamentu kao prvu od tri ključe tačke svog izvešataja o neveo jačanje vladavine prava i implementaciju nezavisnosnog pravosuđa u Srbiji.
"Kao drugo želim da pohvalim ekonomski napredak Srbije. Mislim da su Vlada i Parlament u Srbiji napravili važne ekonomske reforme u cilju dobrobiti građana i kompanija", izjavio je Makalister.
Kao treću ključnu tačku za Srbiju izdvojio je nastavak politike dobrosusedskih odnosa i pomirenja u regionu Zapadnog Balkana.
Evropski poslanici o osam novih amandmana na izveštaj o Srbiji
Evropski parlament izjasniće se sutra, prilikom glasanja o izveštaju o Srbiji, i o prihvatanju odnosno odbacivanju osam tzv "usmenih amandmana", koji su naknadno podneti na već usaglašen tekst izvešataja. 
Evropski parlamentarci iz redova Socijaldemokrata, Zelenih i grupe Evropskih konzervativaca i reformista uložili su dodatne, tzv "usmene" amandmane nakon što je tekst izveštaja o Srbiji sa uključenih 27 kompromisnih amandmana izglasan u oktobru u Spoljnopolitičkom odboru.
Amandmanima su obuhvaćeni neki najnoviji događaji, poput "ponovljenog poricanja genocida", te slučaja hidroelektrana na Staroj planini, kao i nekih "starih", poput "Savamale".
U ime grupe Zelenih Igor Šoltes je, tako, amandmanom izrazio žaljenje zbog "ponovljenog poricanja genocida u Srebrenici od strane nekih predstavnika vlasti Srbije".
Šoltes je svojim amandamom zatražio da prihvatnje genocida u Srebrenici bude ključni korak na putu Srbije ka clanstvu u EU.
On je takođe odvojenim amandmanom pozvao Vladu Srbije da usvoji sve potrebne mere kako bi se očuvala zaštićena područaja, pri čemu je naveo pitanje izgradnje hidroelektrane u Nacionalnom parku Stara Planina.

Prvi i jedni amandman evropskih Socijaldemokrata podneli su Tanja Fajon i Viktor Boštinaru, a odnosi se na slučaj "Savamala", u kojem konstatuju "određeni napredak" i pozivaju na rešavanje tog slučaja.
Istovetan amandman podneo je i Šoltes.
Evropski konzervativci i reformisti svojim jedinim amandmanom zatražili su od vlasti Srbije da poštuju odredbe Evropske konvencije o ekstradiciji, kao i EU Povelju o fundamentalnim pravima i ne dozvole izručivanje prestupnika u zemlje gde bi mogli biti podvrgnuti torturi.
Sam izvestilac za Srbiju, Dejvid Makalister, podneo je dva amandmana kojima se ispravljaju odnosno dopunjuju detalji izveštaja o Srbiji, kao što je tačan iznos IPA II sredstava, koji za Srbiju u periodu od 2018. do 2020. iznose 722 miliona evra, a ne 728. milona, kao što stoji u tekstu izveštaja.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.