Mađarska i Poljska protiv uslova EU za pristup budžetu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Nov.2020, 15:06

Mađarska i Poljska protiv uslova EU za pristup budžetu

Mađarska i Poljska udružile su se protiv uslova “vladavine zakona” za pristup višegodišnjem budžetu i fondu za oporavak Evropske unije ukoliko EU ne promeni svoj osnivački ugovor.

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je danas da će njegova zemlja podržati Poljsku u nastavku spora zbog nedavnog blokiranja 1,8 biliona evra EU koji su od vitalnog značaja za ponovno pokretanje ekonomija 27 država >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << članica, navodi Rojters.

Odluka veta Poljske i Mađarske, obe korisnice budžeta i plana oporavka, verovatno će odložiti dodelu stotine milijardi evra sredstava u trenutku kada se 27-člani blok suočava sa drugim talasom kovid-19 i dvostrukim padom recesija.

„Ova debata ne može se rešiti novcem“, rekao je Orban, stojeći uz poljskog premijera Mateuša Moravieckog, u izjavi za štampu u Budimpešti.

„Oni koji povezuju ova dva pitanja (vladavina zakona i finansiranje krize) su neodgovorni, jer su u vreme krize potrebne brze odluke za pomoć privredi“, dodao je Orban.

Premijeri su takođe izdali zajedničko saopštenje u kojem su naglasili da će jedni drugima čuvati leđa u predstojećim pregovorima.

Oni su predložili „postupak dva koloseka“ kako bi se olakšalo usvajanje finansijskog paketa, rekavši da treba razgovarati u Evropskom savetu o tome „da li treba uspostaviti vezu između vladavine zakona i finansijskih interesa Unije“.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.