Google odbija da plaća izdavačima u Francuskoj za objavljivanje vesti

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 27.Sep.2019, 09:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Google odbija da plaća izdavačima u Francuskoj za objavljivanje vesti

Prema procenama izdavača u Francuskoj, njihov gubitak od preuzimanja vesti od internet platformi bez naknade je između 250 miliona i 320 miliona evra godišnje.

Ne naplaćujemo da neko bude uključen u rezultate pretraživanja. Prodajemo oglase, a ne rezultate pretraživanja, a svaki oglas na Google-u jasno je označen. To je razlog zašto nećemo objavljivati vesti izdavača kada ljudi budu tražili na našem pretraživaču informacije“, rekao je jedan od potpredsednika >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << u Google-u Richard Gingras.

Član 15. direktive o autorskim pravima EU, ranije poznat kao član 11., omogućava novinarima da traže novac od platformi poput Google-a i Facebook-a kada prikazuju njihov sadržaj, odnosno njihove vesti na svojim platformama.

Kada Francuski zakon stupi na snagu, u toj zemlji nećemo prikazivati ​​sadržaj za pregled evropskih vesti, osim ako izdavač nije preduzeo korake da nam kaže da to želi”, naveo je Google na korporativnom blogu.

Linkovi i vrlo kratke vesti izdavača nisu obuhvaćeni tzv. susednim pravom, odnosno plaćanjem naknade izdavačima što znači da ih Google može prikazati bez naknade i pristanka izdavača.

Izvor: zimo.hr

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.