Tročanji odbijen zbog sukoba interesa

Izvor: RTS, 26.Sep.2019, 14:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tročanji odbijen zbog sukoba interesa

Komitet za pravne poslove (JURI) evropskog parlamenta odbacio je predlog predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen da Laslo Tročanji bude novi komesar za proširenje i susedstvo, zbog sukoba interesa.
Odbačena je i kandidatura rumuske političarke Rovane Plumb koja je trebalo da bude novi komesar za transport. Očekuje se da Ursula fon der Lajen saopšti dalje korake u ovoj situaciji.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Kandidat za novog evropskog komesara za susedsku politiku i proširenje Laslo Tročanji i pre početka saslušanja u Evropskom parlamentu suspendovan je kao mogući novi član tima Ursule fon der Lajen.
Odbor za pravne poslove (JURI) Evropskog parlamenta je konstatovao je da postoji konflikt interesa u slučaju kandidata nominovanih od strane Mađarske i Rumunije.
Tročanji je, kako se nezvanično navodi u Briselu, suspendovan zbog nejasnoća u vezi s funkcionisanjem njegove advokatske kancelarije koju je osnovao dok je bio ministar pravde u vladi Viktora Orbana.
Rovana Plum je suspendovana zbog razlike u imovinskom izveštaju koji je dostavila Bukureštu i Briselu.
Ona nije prijavila pozajmicu od 800.000 evra koja je bila korišćena u svrhe njene izborne kampanje tokom evropskih izbora.
U Evropskoj komisji kažu da su se prilikom izbora kandidata vodili proncipom da svaki komesar mora da bude "nezavisan i da radi u opštem interesu EU", a da je na Evropskom parlamentu da proveri da li su ti kriterijumi u potpunosti ispunjeni.
I dok u Komiisji napominju da posle suspenzije kandidata za komesare postoje "različite opcije", u Evropskom parlamentu navode da je sada na novoimenovanoj predsednici Evropske komisije da "predloži sledeće korake".
Prema EU procedurama postoji mogućnost da suspendovani kandidati za komesare razreše konflikte interesa do početka saslušanja, zakazanog za 30. sepetembar.
Moguće je i da Ursula fon der Lajen zatraži od Ruminije i Mađarske da pošalju nove kandidate za predložene funkcije, ali i da resore proširenja i trasporta dodeli nekom od već predloženih komesara iz druge čanice EU.

Kada je u pitanju resor proširenja najčešće pominjan je slovenački kandidat za komesara Janez Lenarčić, a spekuliše se da bi dosadašnji komesar za pregovore o proširnju Johanes Han, pored brige o EU budžetu, želeo da ponovo dobije ovaj resor.
Kada je reč o formiranju novog tima Evropske komisije pod istragom o kurupciji i zloupotrebi položaja su i bivši ministar spoljnih poslova Belgije Didije Rejnders kao i nekadašnja ministarka odbrane Francuske Silvi Gular.
Zvanična saslušanja kandidat za komesare trebalo bi da počnu 30. septembra, a Evropski parlament bi o kompletnom sastavu nove Evropske komsiije trebalo da glasa 23. oktobra
Predsednica Evropske komisije predložila je Tročanjija za komesara za proširenje i susedstvo.
Tročanji je istaknuti mađarski političar. Diplomirao je 1980. godine na Pravnom i političkom fakultetu u Eotvos Lorandu.
Od 1985. je član Advokatske komore u Budimpešti, a od 1991. redovni profesor na Univerzitetu u Segedinu.
Bio je i ambasador u Francuskoj, Belgiji i Luksemburgu.
Od 2014. pa do 2019. bio je ministar pravde u Mađarskoj, a ove godine izabran je za člana Evropskog parlamenta. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tročanji nije dobio podršku u Odboru EP, ne ide na saslušanje

Izvor: Beta, 26.Sep.2019

Kandidat Madjarske za novog evrokomesara za proširenje EU Laslo Tročanji nije dobio podršku Odbora za pravne poslove Evropskog parlamenta i neće ići na saslušanje pred Evropski parlament, objavio je EUobserver.Podršku Odbora za pravne poslove nije dobila ni kandidatkinje Rumunije Rovana Plumb...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.