Godfri: SAD se neće mešati u spoljnu politiku Srbije, puna podrška članstvu u EU

Izvor: B92, 18.Dec.2019, 19:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godfri: SAD se neće mešati u spoljnu politiku Srbije, puna podrška članstvu u EU

Beograd -- Ambasador SAD u Beogradu Entoni Godfri izjavio je u Skupštini Srbije da je njegovo glavno opredeljenje da podrži demokratske vrednosti i put Srbije ka EU.

Godfri je dodao i da se Vašington neće mešati u spoljnu politiku Srbije, ali da je važno da Beograd neguje i unapredi odnose s Briselom.

Na sastanku s članovima Poslaničke grupe prijateljstva sa SAD u srpskom parlamentu, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Godfri je rekao da je američki interes da Zapadni Balkan postane stabilno okruženje i da Vašington daje punu podršku Srbiji u njenom nastojanju da postane članica EU, uključujući napore koje ulaže u uspostavljanju demokratskog i modernog poretka u državi, saopštila je Skupština Srbije.

Godfri je kazao da će dva osnovna cilja tokom njegovog mandata biti poboljšanje odnosa dve zemlje i podržavanje Srbije na njenom evropskom putu, navodi se u saopštenju.

Govoreći o odnosima Beograda i Prištine, Godfri je naveo da je neophodno uspostaviti normalizaciju odnosa, ali da SAD neće nametati rešenja.

"Kako bi svi bili zadovoljni, potrebno je uspostaviti rešenje prihvatljivo za obe strane, u suprotnom, normalizacija će biti kratkog veka", dodao je Godfri.

On je ukazao da postoji značajna vojna saradnja SAD i Srbije, i istakao odnose srpske vojske i nacionalne garde države Ohajo, navodi se u saopštenju.

Negativne predrasude polako se menjaju, kazao je američki ambasador i dodao, kako se navodi, da srpsko društvo "postaje mnogo otvorenije za prijateljsku saradnju".

"Ovde sam tek malo više od šest nedelja, ali svuda sam naišao na srdačan doček ljudi i njihovu iskrenu želju da se saradnja unapredi. Srbija je često prisutna u medijima u SAD, što potvrdjuje da u Srbiji vidimo dobrog partnera i želimo uspešnu saradnju", naveo je američki ambasador.

Na sastanku s Godfrijem, poslanici su imali priliku da mu postavljaju pitanja, da kroz razgovor razmene mišljenja i da predlože moguće načine za unapređenje odnosa Srbije i SAD, stoji u saopštenju.

Predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa SAD Dragan Šormaz rekao je da se radi na poboljšanju odnosa SAD i Srbije, ali da i dalje postoji prostor za njihovo unapređenje i produbljivanje saradnje.

Šormaz je kazao da su SAD i Srbija negovali izrazito prijateljske odnose tokom najvećeg dela vremena u prošlosti, i da su oni zahladneli posle devedesetih godina prošlog veka, dodaje se u saopštenju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.