Glumci užičkog pozorišta predstave igraju na Zlatiboru

Izvor: RTS, 16.Dec.2019, 16:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Glumci užičkog pozorišta predstave igraju na Zlatiboru

Zbog rekonstrukcije pozorišne zgrade i poboljšanja energetske efikasnosti, glumci užičkog pozorišta predstave igraju na Zlatiboru. Zamena stolarije i ugradnja termoizolacije koštaju 225.000 evra. Program EU Pro za podršku opštinama obezbedio je 150.000 evra, a ostatak Grad Užice.
Na više od pola veka staru zgradu užičkog pozorišta spuštena je novogodišnja zavesa, ovoga puta i stvarno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i simbolično, a pozorišni ansambl preselio se dvadesetak kilometara dalje u planinu, zlatiborski Kulturni centar. 

Nova zgrada, nova scena i novi izazovi za glumce od kojih su mnogi decenijama igrali na matičnoj,užičkoj sceni.
"Malo se privikavamo naravno na drugačije uslove", kaže Divna Marić, glumica užičkog Narodnog pozorišta. "Zgrada je nova, sve je novo, ali malo prilagođavanje postoji. Naše pozorište je veliko, imamo sve, tako da mislim da će ovo biti jedan dobar potez i da će biti na obostrano zadovoljstvo." 
"Ovaj divan prostor ovde na Zlatiboru doživljavamo kao našu treću scenu, tako da dok su radovi u toku, jer naša zgrada je zvanično gradilište", ističe Nemanja Ranković, umetnički direktor Narodnog pozorišta Užice. "Mi ćemo redovno naš repertoar igrati ovde i nakon završetka radova nastavićemo takođe ovde da igramo predstave."
Za Zlatiborce je ovo prilika i da ožive novi Kulturni centar, da vide predstave i prošire turističku ponudu.
"Mislim da je to početak dobre saradnje, ne samo u smislu igranja predstava već u organizaciji određenih festivala ovde na Zlatiboru. Logično je da imamo saradnju sa užičkim pozorištem jer nećemo mi nikada imati svoj pozorišni ansambl, a naravno, ovde će igrati predstave i druga pozorišta", kaže Arsen Đurić, zamenik predsednika Opštine Čajetina.
Prvi put će užičko pozorište imati premijeru, 547. od osnivanja, van svoje matične scene i prepoznatljive sale, jer će radovi, kako je predviđeno, potrajati do proleća.
Pozorišna zgrada je zaštićena kao deo ambijentalne celine Trga partizana, čiji je autor 60-ih godina bio arhitekta Zdravko Mandić, pa je neophodno poštovati i uslove koje nalaže nadležni Zavod za zaštitu spomenika kulture.
 
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.