GDF, ZZS: Alarmantno raspoloženje građana prema Kosovu i Metohiji, budućnost Srbije u EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Nov.2020, 18:10

GDF, ZZS: Alarmantno raspoloženje građana prema Kosovu i Metohiji, budućnost Srbije u EU

Građanski demokratski forum i Zajedno za Srbiju održali su danas konferenciju za medije kako bi ukazali da su rezultati istraživanja Beogradskog centra za bezbednosnu politiku u kome se 52 odsto građana izjasnilo da bi Srbija trebala vojno da interveniše na KiM u slučaju izbijanja sukoba, alarmantni i poručili da je budućnost Srbije na zapadu u okviru Evropske unije.

Kao najalarmantniji podatak iz istraživanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pored ovog ističu i da se 47 odsto učesnika u anketi izjasnilo da bi lično učestvovali u tom sukobu.

Predsednik Građanskog demokratskog foruma Zoran Vuletić kaže da se za rešavanje kosovskog pitanja, koje bi dovelo do trajnog mira na ovim prostorima, mora građanima Srbije reći istina šta se dešavalao devedesetih godina, a ne da nastave da veruju da je taj deo naše zemlje okupiran.

On kao poražavajuće ocenjuje i podatke iz istarživanja da 40 odsto smatra Rusiju kao najvećeg prijatelja Srbije, 72 odsto da je ruski uticaj u zemlji pozitivan, dok samo devet odsto ispitanika smatra da je članstvo u EU glavni spoljnopolitički prioritet Srbije, a petina da bi Srbija trebalo da uskladi svoju spoljnu politiku sa Unijom.

"To su veoma upozoravajuće cifre i taj trend se mora zaustaviti, a za to je potrebno profilisanje jasne alternativne politike, koja će podsetiti zašto je EU naš najveći interes", kaže Vuletić.

On smatra da sve vlade poslednjih 17 godina, od ubistva premijera Zorana Đinđića, gaje kulturu relativizacije događaja devedesetih godina i posebno apostrofirao Vojislava Koštunicu, za kojeg kaže, da je učinio sve kako bi "zarobio državu" Ustavom iz 2006. godine.

Predsednik Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović smatra da su izgledi za dobar život sa takvim raspoloženjem među građanima nikakvi i dodaje da je za bolji život neophodno što pre rešiti pitanje Kosova.

Ističe da kosovsko pitanje nije samo za jednog čoveka, niti jednu političku grupaciju, već da bi ga trebalo učiniti demokratskim pitanjem.

"Želimo da se uključimo u proces rešavanja tog pitanja. To ne znači da ćemo da predamo ili prodamo Kosovo, već ćemo se uključiti kako bi pomogli da se dođe do rešenja koje će doneti trajan mir", kazao je Zelenović.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.