Fajon: Moguće da dođemo u Srbiju naredne godine da procenimo sprovođenje dogovora iz dijaloga

Izvor: NoviMagazin.rs, 17.Dec.2019, 23:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fajon: Moguće da dođemo u Srbiju naredne godine da procenimo sprovođenje dogovora iz dijaloga

Predsednika Odbora Evropskog parlamenta za stabilizaciju i pridruživanje Srbije EU i posrednica u međustranačkom dijalogu o izbornim uslovima u Srbiji Tanja Fajon izjavila je da će moguće da u januaru ili februaru 2020. godine evroparlamentarci ponovo posete Srbiju kako bi procenili tempo sprovođenja Zaključaka i 17 obaveza usaglašenih tokom dijaloga.

Fajon je za dnevnik "Danas" od srede kazala da je od >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << početka bilo reči o drugoj fazi dijaloga u Skupštini Srbije koja bi se fokusirala na unapređenje političkog dijaloga i parlamentarne kulture u Skupštini, "što je suštinski uslov za napredak Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji".

Komentarišući najavu dela opozicije da će i nakon tri runde dijaloga i usvojih zaključaka za poboljšanje izbora u Srbiji bojktovati predstojeće izbore, Fajon je ocenila da je bojkot "tup" instrument koji retko donosi dobre rezultate.

"Bojkoti se retko završavaju istinskim dobitima, a postoji rizik da će na gubitku biti sve strane koje žele demokratske izbore i dalje reforme kako bi se Srbija približila EU", obrazložila je ona.

Fajon je apelovala na sve političke snage u Srbiji da učine sve što mogu da izbegnu bojkot izbora, "zamolili smo naše najbliže partnere da razmortre posledice odbacivanja poboljšanja koje smo postigli, da još jednom razmisle i da dobro promisle o svojoj odluci".

Ona je demantovala navode nekih medija da će Evropski parlament prestati da komunicira sa Savezom za Srbiju (SzS) ukoliko budu bojkotavli izbore.

"Ne vidim nijedan razlog zašto ne bismo dalje komunicirali, to je njihova legitimna odluka. Mogu da ih savezujem da to ne čine i da žalim zbog bojkota, što se tiče SzS da budem precizna, a govorim i o svim drugim proevropskim snagama, ali nema razloga da prestanemo da komuniciramo", istakla je Fajon.

Fajon je kazala da u Srbiji postoji negativna retorika, kako među političarima tako i u medijima.

"Pitam se zašto mogu da imam civilizovane razgovore sa političarima u Srbiji u kontekstu dijaloga u Skupštini, ili na sastancima 'licem u lice' u zgradi Vlade, uključujući i susret sa (premijerkom Srbije) Anom Brnabić, ali čim napustim državu izložena sam napadima i kritikama putem medija", rekla je Fajon.

Ona je upitala da li je to odgovorna politika ili se to čini da se "potpiri" javno mnjenje i izazovu društevni sukobi.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Fajon: Mogući novi razgovori o izborima, negativna retorika u rizičnoj eskalaciji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Dec.2019, 10:19

Predsednica Odbora Evropskog parlamenta za stabilizaciju i pridruživanje Srbije Evropskoj uniji (EU) Tanja Fajon najavila je danas mogućnost da početkom godine bude održana još jedna runda međustranačkog dijaloga vlasti i opozicije o izbornim uslovima..."Ostajemo spremni da u svakom trenutku obezbedimo...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

BOJKOT JE "TUP" INSTRUMENT Fajon: Brinem da će odsustvo pro-EU glasova u narednom sazivu parlamenta oslabiti odnose EU i Srbije

Izvor: Blic, 18.Dec.2019

Postoji mogućnost da se evroparlamentarci vrate u Srbiju krajem januara, ili početkom februara, 2020. godine kako bi procenili tempo sprovođenja zaključaka i 17 obaveza usaglašenih tokom tri runde dijaloga, kaže predsednica Odbora Evropskog parlamenta za stabilizaciju i pridruživanje Srbije EU...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.