Fajon: Mogući novi razgovori o izborima, negativna retorika u rizičnoj eskalaciji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Dec.2019, 10:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fajon: Mogući novi razgovori o izborima, negativna retorika u rizičnoj eskalaciji

Predsednica Odbora Evropskog parlamenta za stabilizaciju i pridruživanje Srbije Evropskoj uniji (EU) Tanja Fajon najavila je danas mogućnost da početkom godine bude održana još jedna runda međustranačkog dijaloga vlasti i opozicije o izbornim uslovima.

"Ostajemo spremni da u svakom trenutku obezbedimo dodatnu podršku narodu Srbije. Možda >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << se vratimo krajem januara ili početkom februara da procenimo tempo sprovođenja Zaključaka i 17 obaveza, usaglašenih tokom tri runde dijaloga", izjavila je Fajon za list "Danas".

Ona je rekla da posrednici Evropskog parlamenta ostavljaju posmatračkoj misiji OEBS/ODIHR i drugim međunarodnim posmatračima "konačnu ocenu o napretku u ispunjavanju obaveza na unapređenju uslova za održavanje parlamentarnih izbora".

Fajon podseća na spremnost evroparlamentaraca da se posvete i drugoj fazi dijaloga koja bi se fokusirala na "unapređenje političkog dijaloga i parlamentarne kulture u Skupštini, što je suštinski uslov za napredak Srbije ka članstvu u EU".

"Zapanjena sam svaki put kada posetim Beograd niskim nivoom političke kulture - dijalog i uzajamno razumevanje zamenjeni su govorom mržnje, dezinformacijama i zastrašivanjem. Na osnovu praćenja društvenih i onlajn medija stiče se utisak da je u toku mali 'rat'", ocenila je Fajon.

Ona kaže da je "zabrinjava činjenica" što do izborne kampanje ima još samo nekoliko meseci, a "negativna retorika je u rizičnoj eskalaciji".

Fajon je u razgovoru za "Danas" pozvala "sve odgovorne političare da se uzdrže od verbalnih napada, zastrašivanja, lažnih veti i govora mržnje", naglasivši da "isto važi i za medije".

"Posao nas u EP je da poboljšamo izborne uslove i okruženje, uključujući pozivanje na odgovornost za ponašanje i standarde političkog ponašanja i da podržimo Srbiju na putu ka EU, pa očekujem da svi zajedno preuzmemo tu odgovornost, zarad građana Srbije", rekla je Fajon za "Danas"
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.