Evropska unija poručila Srbiji u Nišu: Potrebna veća borba protiv organizovanog kriminala i korupcije

Izvor: JužneVesti.com, 01.Nov.2022, 16:46

Evropska unija poručila Srbiji u Nišu: Potrebna veća borba protiv organizovanog kriminala i korupcije

Srbija je napredovala u ekonomskom sektoru, reformi javne uprave i pravosuđa, ali su potrebne ključne promene u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i veća sloboda medija, rekla je Andrea Hohuber iz delegacije EU u Srbiji na predstavljanju izveštaja Evropske komisije o Srbiji za 2022. godinu u Gradskoj kući u Nišu.

Ona je istakla da je da su lokalne samouprave važne u procesu evropskih integracija i da upravo Grad Niš realizuje veliki broj projekta >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << uz pomoć evropskih fondova.

Za ovogodišnji izveštaj šefica sektora za evropske integracije i ekonomiju u Delegaciji EU u Srbiji Andrea Hohuber kaže da je transparentan, pravičan i fer i da jasno pokazuje sve što je Srbija uradila kako bi se približila EU.

U ekonomskom sektoru je Srbija učinila značajan napredak, u reformama u odnosu na prošlu godinu vidimo glavne promene u reformi javne uprave i pomoći koje država pruža poslovnom sektoru, tu je napredak sporiji i potrebno je više poraditi na tome. Značajni koraci preduzeti kada je u pitanju reforma izbornog sistema kao i usvajanje izvesnih izmena u Ustavu koje se tiču nezavisnosti sudstva. Očekujemo da dublje reforme budu sprovedene u ključnim oblastima koje se tiču reformi sudstva a to je borba protiv korupcije i organizovanog kriminala i veća sloboda medija- rekla je Andrea Hohuber.

Izgradnja gasnog interkonektora sa Bugarskom, rekonstrukcija pruge Niš-Brestovac, izgradnja brze pruge Niš-Beograd i auto-puta Niš-Merdare, rade se uz pomoć EU a gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski kaže da će u budućnosti raditi na projektima zaštite životne sredine, odnosno na izgradnji fabrike za prečišćavanje otpadnih voda. Sotirovski dodaje da je Grad Niš aktivno radi na stvaranju povoljnog poslovnog ambijenta.Lokalne samouprave važne; Foto: JV

Ambijent koji stvaramo omogućava da veći broj investitora dolazi u naš grad i time punimo budžet. U poslednjih deset godina imali smo negde oko 900 miliona evra direktnih investicija što se odražava i na broj zaposlenih, pa smo povećali broj zaposlenih u poslednjih desert godina za nekih 17 hiljada- ističe gradonačelnica.

Ona je istakla da je Grad radio i na reformi gradske uprave u Nišu što je Evropska komisija ocenila pozitivnom ocenom.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.