Evropska unija miri neprijatelje

Izvor: B92, 17.Mar.2012, 19:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Evropska unija miri neprijatelje"

Vašington -- Srbija je deo Evrope i nadamo se da ćemo do kraja godine početi pregovore za članstvo u EU, izjavio je ambasador Srbije u SAD Vladimir Petrović.

On je, u intervjuu za časopis "Forin vikli", istakao da je dobijanje statusa kandidata početkom ovog meseca rezultat vrednog i napornog rada na reformama od demokratskih promena 2000. godine, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dodavši da je strateški cilj Srbije ulazak u EU.

Ambasador Srbije je objasnio da ulazak u EU nije cilj sam po sebi, već da to predstavlja reformu društva u skladu sa evropskim zakonima i evropskim vrednostima.

Na pitanje novinara da li kriza u EU i evrozone utiče na Srbiju da možda razmisli treba li da postane deo Unije, Petrović je odgovorio da postoji svest o ekonomskim problemima u evrozoni, ali je dodao da veruje da će EU prevazići probleme i da će nastaviti da postoji u obliku u kome danas postoji.

"Na političkom planu to je jedan od najvećih mirovnih poduhvata u istoriji. Istorijski neprijatelji su kroz članstvo u EU postal bliski saveznici. Problemi na Balkanu su počeli u Prvom svetskom ratu 1914. godine i trebalo bi da se završe kada sve zemlje regiona uđu u EU i time zaokruže ovaj mirovni poduhvat", ocenio je ambasador Srbije.

On je naglasio da razgovori između Beograda i Prištine ne znače priznanje nezavisnosti Kosova i dodao da je Beograd spreman za miroljubivo rešenje, ali da će nastaviti da lobira protiv nezavisnosti svoje južne pokrajine.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.