Ešton odlučna da završi posao,put za pregovore s EU otvoren

Izvor: Press, 08.Sep.2013, 17:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ešton odlučna da završi posao,put za pregovore s EU otvoren

O spremnosti da se sporna pitanja reše u današnjoj rundi briselskog dijaloga svedoči i to što su učescnii spremni da ostanu do duboko u noć kako bi to ostvarili, javlja Radio Slobodna Evropa iz Brisela.
Premijer Srbije Ivica Dačić i kosovski premijer Hašim Tači treba u 17 sati da se sastanu u kabinetu visoke predstavnice EU >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << Ketrin Ešton u Briselu kako bi razgovarali o primeni sporazuma postignutog 19. aprila.
Srpskom pregovaračkom timu, kako se očekuje, pridružiće se i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, a glavne teme bi trebalo da budu predstojeći lokalni izbori na Kosovu i Metohiji, telekomunikacije i energetika.
Evropski funkcioner koji je želeo da ostane anoniman rekao je Tanjugu da Vučićev dolazak vide kao nagoveštaj da bi ovog puta moglo doći do značajnog napretka u vezi sa pitanjima struje i telekomunikacija, koja su i nakon dve godine razgovora ostala otvorena.
Očekuje se da će Dačić i Tači prvo imati odvojene sastanke sa Eštonovom da bi posle toga zajedno prisustvovali radnoj večeri. Planirano je da se razgovori završe u 23 sata, ali može se očekivati da će trajati i do posle ponoći, izvestila je Slobodna Evropa.
Prema saznanjima tog radija, Eštonova je u prethodnoj rundi dijaloga, 27. avgusta, bila prilično obeshrabrena i nezadovoljna što sporazum nije postignut, te je, uprkos tome što je poslednjih meseci i nedelja prezauzeta problemom Sirije, mnogo napora uložila insistirajući na tome da se dvojica premijera non-stop sastaju.
To, kako navodi RSE, govori u prilog tome da su Evropljani odlučili da danas taj posao završe, pa u slučaju da se to desi usledio bi period izvesne relaksacije, ali i pozitivan izveštaj Eštonove, koji bi bio zeleno svetlo za Srbiju za zvanično otpočinjanje pristupnih pregovora sa EU.
"Ono što sledi, kako saznajemo iz diplomatskih izvora bliskih dijalogu, jeste još jedan susret pre lokalnih izbora na Kosovu, kako bi se Brisel uverio da izborni proces teče u skladu sa planom", navodi RSE i dodaje dodao da zatim do oktobra, odnosno decembra ne bi bilo značajnijih dešavanja.
U decembru su, naime, predviđena dva samita Saveta EU, kada se i očekuje odluka o zvaničnom početku pregovora sa Srbijom.
"Uprkos tome što je bilo problema u poslednja dva-tri meseca, što je proces dijaloga usporen, i Evropska unija i većina zemalja članica smatraće da je Srbija učinila dovoljno da se sa njom bar otvore pregovori", prenosi RSE.
Na pitanje da li će i Nemačka deliti takav stav, Slobodna Evropa ukazuje da su ambasadori EU prošle sedmice saopštili posredniku EU u dijalogu i direktoru za Zapadni Balkan Službe EU za spoljno delovanje Fernandu Ðentiliniju da će, ako se postigne sporazum o energetici i telekomunikacijama, to biti dovoljno da uveri Nemačku i druge skeptike da se sa Srbijom mogu otvoriti pristupni pregovori.
Eštonova je u četvrtak pozdravila napredak koji su Beograd i Priština postigli u pripremama za lokalne izbore na Kosovu 3. novembra i ocenila je da će novembarski lokalni izbori biti kamen međaš za budućnost Kosova i normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.
Tači je, kako podseća RSE, uoči današnjeg sastanka izrazio uverenje da će za sporna pitanja u oblasti telekomunikacija i energetike biti nađena konačna rešenja.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Vllasi: Posledice improvizacije sporazuma sa Beogradom tek slede

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 09.Sep.2013, 14:43

Kosovo od dijaloga u Briselu dobija samo ono oko čega se složi Srbija, ocenjuje za RSE kosovski analitičar Azem Vllasi, te ističe da sporazum omogućava Srbiji da otpočne prestupne pregovore sa EU i pre nego što se to očekivalo.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.