Izvor: Politika, 29.Nov.2013, 12:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ešton: Vrata EU otvorena su za Ukrajinu

VILNJUS – Visoka predstavnica Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton izjavila je danas da su vrata EU otvorena za Ukrajinu i da je na Ukrajini da odluči o svojim daljim potezima.

Evropska unija jutros je na samitu u Vilnjusu parafirala sporazume o pridruživanju sa Gruzijom i Moldavijom, ali ne i sa Ukrajinom, javile su agencije.

Obraćajući se novinarima tokom drugog, završnog dana konferencije EU o Istočnom partnerstvu, Ešton >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je rekla da Unija želi da ima snažan odnos sa Ukrajinom, posebno kada je reč o ekonomskim pitanjima.

„Mnogo toga što treba zajedno da učinimo koristilo bi i narodu Ukrajine i Evropskoj uniji”, istakla je Ešton, dodajući da to treba činiti na način kojim se dopunjuje svaki drugi odnos koji bi Ukrajina želela da ima. EU, kako je rekla, to apsolutno poštuje.

Ašton je dodala da su intenzivni pregovori Unije i Ukrajine trajali prilično dugo i da su doveli dve strane do dobre tačke i da je na Ukrajini da odluči šta želi da radi.

„Ono što bih ja rekla jeste da su vrata EU otvorena, a otvorena su jer mi verujemo da je to značajno i važno za njih i za nas i nadam se da ćemo krenuti napred što je pre moguće”, zaključila je visoka predstavnica EU.

Evropski lideri nastoje da ožive sporazum s Ukrajinom pošto je ta država prošle nedelje saopštila da prekida primreme za potpisivanje sporazuma o pridruživanju na samitu u Vilnjusu i odlučila se za jačanje veza s Rusijom.

Beta

objavljeno: 29.11.2013
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Ešton: Vrata EU su otvorena za Ukrajinu

Izvor: Beta Video, 29.Nov.2013

UKRAJINA - Visoka predstavnica Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton (Catherine Ashton) izjavila je danas da su vrata EU otvorena za Ukrajinu i da je na Ukrajini da odluči o svojim daljim potezima. (CH1)

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.