Englezi grade elektranu koju će pokretati snaga talasa

Izvor: Blic, 21.Jun.2010, 17:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Englezi grade elektranu koju će pokretati snaga talasa

Britanska energetska kompanija "Akvamarin pauer" uložila je šest miliona funti (devet miliona dolara) u proizvodnju i ugradnju novog uređaja za proizvodnju električne energije iz snage talasa, pripremajući teren za gradnju prve komercijalne elektrane koja će se oslanjati na snagu mora.

U prvom krugu dodele koncesija za gradnju pogona koji će kao pokretnu snagu koristiti talase i smenu plime i oseke, "Akvamarin pauer" je otkupio pravo na gradnju elektrane na škotskoj obali >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kapaciteta 200 megavata, koja bi mogla energijom da snabdeva oko 190.000 domova, preneo je internet poratl SEEbiz.eu.

Kompanija, koja je u privatnom vlasnistvu, prikupila je sredstva prodajom deonica.

Do 2020. godine planira da u saradnji sa energetskom kompanijom "ŠE rinjuablz" izgraditi kapacitete do 1.000 megavata.

Novi uređaj "Ojster 1" testiran je u Evropskom centru za energiju mora u Orkniju i priključen je na distribucionu mrežu. U kompaniji se nadaju da će biti pušten u rad sledećeg leta.

"Prikupljanje dodatnih sredstava omogućuje nam pokretanje sledeće faze - proizvodnju i ugradnju 'Ojstera 2'. Uskoro ćemo objaviti kome ćemo poveriti te poslove", izjavio je danas direktor "Akvamarina" Martin Mekadam.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.