Električni automobili u EU morat će stvarati buku

Izvor: SEEbiz.eu, 08.Jun.2019, 10:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Električni automobili u EU morat će stvarati buku

BRUXELLES – Svaki novi električni automobil u EU sa četiri ili više kotača od 1. srpnja će morati, iz sigurnosnih razloga, imati ugrađen akustični sistem za uzbunu (AVAS), koji će praviti kontinuiranu buku od 56 do 75 decibela ako se vozilo kreće brzinom do 20 kilometara na sat.

Kako navode specijalizirani automobilski listovi širom EU, pješaci će za nekoliko tjedana, kada na snagu stupi novi zakon, imati mnogo manje razloga da pogled skreću sa svojih >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << mobilnih telefona kada se budu uključivali u promet.

Novi zakon, koji je donesen poslije kritika javnosti zbog nečujnosti električnih vozila, jer predstavlja opasnost za druge sudionike u prometu, predviđa da samo električni automobili, ne i motocikli, ubuduće imaju ugrađen AVAS, bez posebnih preporuka o tonalitetu samog zvuka.

Takvu zakonsku regulativu su neki proizvođači automobila već iskoristili, pa je, na primjer, britanski „Jaguar“ svoje nove električne automobile opremio sistemom AVAS koji zvuči slično kao svemirski brod, dok se njemački BMW opredijelio za klasičan zvuk benzinskog motora.

Predviđenih 56 decibela nije pretjerana buka, s obzirom da, na primjer, kamion s dizelskim motorom pri prolasku pored pješačkog prelaza proizvodi oko 85 decibela.

Prema usporedbama pojedinih automobilskih listova, 56 decibela je buka koju proizvodi klima uređaj ili električna četkica za zube, tako da pješaci koji se kreću slušajući muziku na slušalicama neće moći čuti ni novije električne automobile.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.