Ekonomist: EU se drži prijateljski prema novim vlastima u Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Avg.2012, 20:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekonomist: EU se drži prijateljski prema novim vlastima u Srbiji

LONDON -

Evropska unija se drži prijateljski prema novim vlastima u Srbiji, koristeći stav "gledamo i čekamo", piše londonski Ekonomist, koji smatra da je takav stav zauzet i zbog toga što je bivši predsednik Srbije Boris Tadić mnogo obećavao, a malo ispunio.

Ugledni londonski nedeljnik ocenjuje da bi ekonomija mogla da bude >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << veći izazov za novu srpsku vladu nego pitanje Evropske unije i Kosova, iznoseći podatke da je u poslednje četiri godine nezaposlenost skočila sa 14 na 25 odsto, plate se smanjile zbog pada dinara, a spoljni dug narastao.

Novi aranžman za Međunarodnim monetarnim fondom bi značio i nove mere štednje, a premijer Ivica Dačić je rekao da su Srbi već propatili dovoljno, navodi Ekonomist.

Kao jedno od pitanja koja stoje pred novim vlastima, londonski nedeljnik ističe i razgovore Beograda i Prištine, uz navođenje stava srpske strane da je samo Beograd do sada činio ustupke.

Tomislav Nikolić kaže da želi konsenzus između Srba pre nego što se razgovori nastave. On i Dačić ističu da će nastaviti evropske integracije i da će se boriti protiv organizovanog kriminala, i to je upravo ono što Brisel želi da čuje, smatra Ekonomist.

Opisujući novog premijera Ivicu Dačića, list piše da on zna šta znači negativni imidž i pominje njegovo izvinjenje japanskom državljaninu kome je u Beogradu ukraden bicikl.

Dačić je tu krađu nazvao sramotom, jer se time stvara negativna slika o Srbiji, navodi se u tekstu.

Ekonomist podseća da je Dačić posle majskih izbora napustio koaliciju sa dotadašnjim partnerom Demokratskom strankom i ušao u savez sa Srpskom naprednom strankom.

Mnogi u EU su oprezni zbog ulaska u vlast dvojice čvrstih nacionalista. Nikolić je rekao da Srbija nikada neće priznati Kosovo i da se u Srebrenici nije dogodio genocid, ali je kazao da je 40.000 Srba na severu Kosova pred rizikom da budu proterani, što bi po njegovom mišljenju bio pravi genocid, navodi londonski dnevnik u tekstu posvećenom Srbiji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.