Izvor: RTS, 09.Jun.2024, 21:30

Прве последице избора за ЕП – Макрон распустио француску скупштину, избори 30. јуна и 7. јула

Након прелиминарних резултата избора за Европски парламент, француски председник Емануел Макрон распустио је парламент и најавио парламентарне изборе за 30. јун и 7. јул.
Француски председник Емануел Макрон каже је да је распустио парламент и >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << расписао нове парламентарне изборе за 30. јун и 7. јул.

Макорн је исткао да након прелиминарних резултата избора за Европски парламент не може да се претвара како се ништа није догодило, те да исход европских избора није добар за његову владу.
"Пораст националиста представља опасност за Француску и Европу", истиче Макрон. 
Француска партија крајње деснице "Национално окупљање" Марин Ле Пен освојила је највише гласова у Француској са око 32 одсто, односно чак десет више него 2019. године.

Политички блок Макрона освојио је 15 одсто гласова, што је пад у односу на 2019. годину када је освојио 22 одсто.
Социјалисти су освојили око 14 одсто, у односу на шест одсто гласова од пре пет година. 
Такође, на европском нивоу, први резултати новог сазива ЕП, на основу излазних анкета, указују да је Европска народна партија (ЕПП) десног центра освојила је највише гласова на изборима за Европски парламент, али су десничарске и крајње десничарске групације повећале број мандата. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.