EVROPA SE TRESE PRED ORBANOM: Poslanici EP hoće Mađarskoj da uskrate ono što joj po pravu pripada

Izvor: SrbijaDanas.com, 31.Maj.2023, 22:57

EVROPA SE TRESE PRED ORBANOM: Poslanici EP hoće Mađarskoj da uskrate ono što joj po pravu pripada

Predsedavanje Savetom EU prilika da predsedavajuća zemlja stavi svoje političke prioritete na prvo mesto.

Pet od sedam poslaničkih grupa Evropskog parlamenta podržava predlog rezolucije u kojoj se navodi da Mađarska ne treba da preuzme predsedavanje Savetom EU u drugoj polovini sledeće godine jer se time sistematski krše principi i vrednosti >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Evropske unije.

- Rezolucija o vladavini prava biće usvojena velikom većinom - rekla je u sredu pre početka debate autorka nacrta rezolucije, francuska poslanica iz grupe Zelenih Gvendolin Delbos-Korfild.

Holandska liberalna poslanica Sofi int Veld istakla je u debati da je predsedavanje Savetom EU prilika da predsedavajuća zemlja stavi svoje političke prioritete na prvo mesto, te da stoga scenu ne treba prepustiti mađarskom premijeru Viktoru Orbanu, koji vodi antievropsku politiku.

- Tu pozornicu ne treba prepustiti Viktoru Orbanu, već onima u Mađarskoj koje je on ućutkao - navodi ona.

U nacrtu pravno neobavezujuće rezolucije, o kojoj će poslanici glasati u četvrtak, postavlja se pitanje "da li Mađarska može kredibilno da predsedava Savetom EU s obzirom na to da ne poštuje zakone i vrednosti EU i principi iskrene saradnje".

Evropski parlament ne može da utiče na red predsedavanja Savetom EU jer je to isključiva nadležnost država članica. Sve države članice predsedavaju Savetom šest meseci po unapred utvrđenom redosledu. Poslednji put je to urađeno 2016. godine, kada je određen red predsedništva do 2030. godine.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Poslanici EP blokiraju predsedavanje Mađarske? "Ne treba dati pozornicu Orbanu"

Izvor: B92, 31.Maj.2023

Pet od sedam poslaničkih grupa EP podržava predlog rezolucije prema kojoj Mađarska ne treba da preuzme predsedavanje Savetom EU u drugoj polovini iduće godine...Time bi se, kako navode, sistematski kršili principi i vrednosti Evropske unije..."Rezolucija o vladavini prava biće usvojena velikom...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.