Izvor: Radio Slobodna Evropa, 12.Okt.2015, 18:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU uslovno suspenduje sankcije Belorusiji

Ministri spoljnih poslova Evropske unije dogovorili su se danas da suspenduju sankcije Belorusiji pošto su u toj zemlji oslobođeni politički zatvorenici i održani izbori koji su bili transparentniji i mirniji nego pređašnji.

Francuski ministar za Evropu Arlem Dezir rekao je danas da je na sastanku ministara spoljnih poslova u Luksemburgu dogovoreno da se na sledeća četiri meseca "suspenduju sankcije, ali da mogu biti odmah vraćene ako se pokaže da je to potrebno".
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << />
Ako dogovor bude sproveden, to će biti veliki korak u okončanju devetogodišnje međunarodne izolacije autoritarnog predsednika Aleksandra Lukašenka.

Lukašenku koji je juče osvojio peti predsednički mandat na izborima koje je bojkotovala opozicija, EU i SAD su uvele sankcije sa zabranom putovanja 2006. kada je uhapšen opozicioni predsednički kandidat.

 Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) saopštila je danas da Belorusija nije ispunila obaveze te organizacije koje se tiču demokratskih izbora.

Značajni problemi zabeleženi su tokom izbora u Belorusiji, ocenio je danas koordinator privremene Misije OEBS-a u Belorusiji Kent Herstet.

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko osvojio je peti mandat sa 83,49 odsto glasova. Odziv je bio 86,75 odsto.

Posmatrači OEBS-a su saopštili da je bilo "značajnih problema u brojanju glasova", da predizborna kampanja nije bila fer i da nije postojala jasna linija između Lukašenkove kandidature i interesa zemlje.

Lukašenko je u avgustu pomilovao svih šest političkih zatvorenika u zemlji, uključujući i bivšeg predsedničkog kandidata, čime je ispunjen jedan od uslova koji su postavili EU i SAD za popravljanje odnosa s Belorusijom, gde je Lukašenko na vlasti od 1994. godine.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Izbori

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

EU uslovno suspenduje sankcije Belorusiji

Izvor: NoviMagazin.rs, 12.Okt.2015

Ministri spoljnih poslova Evropske unije dogovorili su se danas da suspenduju sankcije Belorusiji pošto su u toj zemlji oslobođeni politički zatvorenici i održani izbori koji su bili transparentniji i mirniji nego pređašnji...Francuski ministar za Evropu Arlem Dezir rekao je danas da je na sastanku...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

EU ukinula sankcije Belorusiji na četiri meseca

Izvor: Vostok.rs, 13.Okt.2015, 09:10

13.10.2015. -..Evropska unija odlučila je da na četiri meseca obustavi sankcije Belorusiji koje bi opet mogle da budu uvedene u slučaju potrebe, izjavio je državni sekretar Francuske za evropske poslove Arlem Dezir...„Takva odluka je posledica puštanja političkih zatvorenika, koje je održano...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.