EU uči da živi bez iranske nafte

Izvor: B92, 18.Apr.2012, 19:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU uči da živi bez iranske nafte

London -- Evropski kupci iranske nafte postepeno smanjuju obim uvoza te sirovine, uoči stupanja na snagu sankcija EU na uvoz nafte iz Irana, predviđenog za 1. jul.

Aprilske narudžbine smanjene su za 75.000 barela dnevno, saopštili su dobro obavešteni izvori a prenosi Rojters.

Iranska nacionalna naftna kompanija demantovala je da je Teheran smanjio isporuke sirove nafte Grčkoj i Španiji. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Demantovano je i da Iran razmatra smanjenje isporuke prema drugim državama ali je potvrdio da je njegova zemlje prekinula isporuke Britaniji i Francuskoj.

Isporuke iranske nafte Uniji smanjene su u martu na oko 425.000 barela, kao i za još 75.000 barela u aprilu. Teheran je 2011. Uniji dostavljao više od 500.000 barela nafte dnevno, pored 200.000 barela, koliko je isporučivao Turskoj.

EU je u januaru najavila da će od jula uvesti embargo na iransku sirovu naftu, a Vašington i Brisel uveli su sankcije iranskoj centralnoj banci.

Zapad sumnja da Iran pokušava da razvije atomsku bombu, dok Teheran insistira da je njegov nuklearni program namenjen isključivo u civilne svrhe.

Najnoviji podaci pokazuju da manji kupci iranske nafte u Evropi, pogotovo u Italiji, i dalje kupuju iste količine "crnog zlata".

Prosečna cena nafte ove godine biće 114,71 dolara za barel, deset odsto veća od relativnog prosečnog nivoa u 2011. godini, napominje se u novom izveštaju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o razvojnim perspektivama svetske ekonomije.

Izvori iz grčke rafinerije Helenik petroleum naveli su 3. aprila da je ta kompanija obustavila kupovinu iranske nafte.

Anglo-holandski "Rojal Dač šel" smanjio je obim narudžbina iranske nafte sa 100.000 barela dnevno iz 2011, navode izvori. Izvršni direktor Šela Peter Voser rekao je početkom marta da će kompanija u roku od nekoliko nedelje u potpunosti obustaviti uvoz iz Irana.

Većina kompanija koje su smanjile uvoz iz Irana praznine popunjavaju naftom iz Saudijske Arabije, Iraka i Rusije.

Najveća španska rafinerija Repsol takođe je prekinula uvoz iranske nafte, koju je zamenila uvozom iz Saudijske Arabije, čija je proizvodnja nafte dostigla najviši nivo u poslednjih nekoliko decenija, približivši se obimu od deset miliona barela dnevno.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.