Izvor: TvojPortal.com, 04.Feb.2012, 09:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU se priprema za nestašicu gasa zbog spora Rusije i Ukrajine

/bizlife.rs/ Evropska unija se priprema za moguću novu energetsku krizu usred zime, budući da je, kako je danas saopštila Evropska komisija, iznenada smanjeno snabdevanje osam članica tog bloka gasom iz Rusije: Austrije, Bugarske, Grčke, Mađarske, Italije, Poljske, Rumunije i Slovačke.


U saopštenju se navodi da je, na primer, snabdevanje Austrije smanjeno za 30 odsto, a Italije za 24 odsto, ali >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << se ističe da situacija još nije alarmantna s obzirom na to da je poboljšana koordinacija između zemalja koje pomažu jedna drugoj i da su modernizovana postrojenja za skladištenje gasa, prenela je agencija AP.
Portparol Komisije Marlen Holcer je izjavila da i sama Rusija trenutno ima problema sa izuzetno niskim temperaturama i da joj je potrebno više gasa da greje svoje građane.
U proteklih deset godina je spor između Rusije i Ukrajine dva puta rezultirao gasnom krizom u Evropi, usled čega su milioni ljudi na starom kontinentu ostali bez grejanja.
Izvršni direktor "Gasprom eksporta" Aleksandar Medvedev ponovio je juče da je ruski energentski gigant, "u uslovima surove zime u Rusiji i Evropi, povećao isporuke gasa do maksimalnih mogućnosti, ne samo u evropske zemlje, već i u članice ZND, pre svega u Belorusiju i Ukrajinu".
*izvor: www.tanjug.rs

svetrusijaeuUkrajinasporNESTASICA GASA
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.