EU šalje izaslanike u Bengazi na razgovore s pobunjenicima

Izvor: Blic, 04.Apr.2011, 21:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU šalje izaslanike u Bengazi na razgovore s pobunjenicima

BRISEL / LONDON - Evropska unija će sutra poslati izaslanike u istočni libijski grad Bengazi, u kome se nalazi sedište pobunjenika, u okviru nastojanja Zapada da uspostavi bolje kontakte s protivnicima režima Moamera el Gadafija, najavila je danas visoka predstavnica EU za spoljnju politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

Pored susreta s >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << liderima pobunjenika, od kojih su neki već imali prilike da razgovaraju sa zvaničnicima EU u Briselu, izaslanici EU će imati i susrete s predstavnicima lokalnih zajednica na severoistoku Libije, poručila je Eštonova, a preneo Rojters.

Njen portparol Majkl Man je saopštio da izaslanici neće imati direktne kontakte s Gadafijevom vladom.

Za razliku od Francuske, Italije i još nekih pojedinačnih članica, EU u celini još nije zvanično priznala opozicioni Libijski nacionalni savet kao legitimnu vlast u Libiji i za sada ga smatra samo "poželjnim sagovornikom", naveo je Rojters.

Sukobi u Libiji traju od 15. februara kada su se opozicione snage pobunile protiv Gadafijevog režima.

Međunarodna kontakt grupa o Libiji iduće sedmice u Dohi

Međunarodna kontakt grupa, formirana radi političkog koordinisanja u vezi Libije, sastaće se iduće sedmice u Dohi, najavio je danas britanski ministar spoljnih poslova Vilijem Hejg.

Kontakt grupa formirana je prošle sedmice na konferenciji o Libiji u Hagu, prenela je agencija Rojters.

Hejg je rekao da će Velika Britanija snabdeti telekomunikacionom opremom pobunjenike, koji se bore protiv libijskog lidera Moamera Gadafija, ali da im neće dati oružje.

"Kao što sam rekao u parlamentu prošle sedmice, mi nismo angažovani na naoružanju opozicionih snaga", istakao je Hejg.

"Spremni smo da pružimo opremu koja nije smrtonosna i koja će pomoći u zaštiti života civila kao i za isporuku humanitarne pomoći", ukazao je Hejg.

Katar, koji će biti domaćin iduće sedmice sastanku kontakt grupe za Libiju, ima istaknutu ulogu u međunarodnim naporima da se zaštite civili od napada snaga lojalnih Gadafiju.

Povezane vesti: Libija i Japan donose "Gaspromu" ekstra zaradu Pakao u libijskoj Misrati Ko će profitirati od rata protiv Gadafija Amerika ne zna s kim sarađuje Gadafiju egzil u zamenu za povlačenje sa vlasti
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

EU šalje izaslanike u Benagzi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Apr.2011

BRISEL -..Evropska unija će sutra poslati izaslanike u istočni libijski grad Bengazi, u kome se nalazi sedište pobunjenika, u okviru nastojanja Zapada da uspostavi bolje kontakte s protivnicima režima Moamera el Gadafija, najavila je danas visoka predstavnica EU za spoljnju politiku i bezbednost...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Izaslanici EU razgovaraju sa pobunjenicima

Izvor: Vesti-online.com, 05.Apr.2011, 01:11

Evropska unija će poslati izaslanike u istočni libijski grad Bengazi, u kome se nalazi sedište pobunjenika, u okviru nastojanja Zapada da uspostavi bolje kontakte s protivnicima režima Moamera el Gadafija, najavila je visoka predstavnica EU za spoljnju politiku i bezbednost Ketrin Ešton...Pored...

Nastavak na Vesti-online.com...

Libija: Potraga za mirom

Izvor: B92, 05.Apr.2011

Bengazi -- EU danas šalje izaslanike u istočni libijski grad Bengazi, u okviru nastojanja Zapada da uspostavi bolje kontakte s protivnicima režima Moamera Gadafija...Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton najavila je da će izaslanici imati i susrete s predstavnicima...

Nastavak na B92...

EU se ne protivi kupovini nafte od libijskih pobunjenika

Izvor: medio.rs, 05.Apr.2011

Evropska unija se ne protivi eventualnoj kupovini nafte od libijskih pobunjenika ukoliko prihodi od te prodaje ne koriste režimu Muamera Gadafija, rekao je danas portparol šefice diplomatije EU Ketrin Ešton.

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.