EU protiv Rusije: Bitka za naslove

Izvor: Radio 021, 02.Maj.2015, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU protiv Rusije: Bitka za naslove

Zapadne sile se spremaju da pokrenu medijsku kampanju protiv Rusije zbog njene "sofisticirane propagandne mašinerije", prenosi "Njuz repablik".

Kako se navodi, cilj je da se pobede svakodnevne bitke za novinske naslove, kao i da se priče iz EU i NATO prenesu i pokažu da je ono što Rusija navodi daleko od istine. "U Rusiji, EU je opisana kao zavera homoseksualaca... stari mitovi o Hladnom ratu su se vratili", >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << navodi portparol NATO-a u Moskvi Robert Pščel za AFP.

"Propaganda je tako sveprisutna. Oko 90 posto Rusa dobija informacije sa nacionalne televizije, a onaj deo Rusa koji je kritički nastrojen ne gleda televiizju uopšte. To je nemilosrdan narativ koji spoljni svet oslikava kao pretnju Rusiji", navodi Pščel.

Zbog prošlogodišnje aneksije Krimskog poluostrva, odnosi EU i Rusije su se naglo pogoršali i nema naznaka da će se poboljšati u skorije vreme. Važan deo u svemu tome odigrala je sofisticirana propagandna mašinerija Rusije, navode zapadni analitičari i zvaničnici.

Kako ističe "Njuz repablik", početkom aprila ruska televizije je prenela da je mladu devojku ubila ukrajinska artiljerijska paljba, pritom kršeći primirje. Međutim, kada je BBC istražio priču nije pronašao telo devojke, da bi na kraju ruski novinari priznali da ona ne postoji.

Osim toga, kako se navodi, bilo je i ruskih "trolova" koji su na društvenim mrežama postavljali stvari koje su Moskvu prikazivale na dobar način, a vlasti u Kijevu kao fašiste. "Ono što je jasno je da mi nemamo iste namere kao Rusi. Nije reč o antipropagandi, već o tačnim činjenicama i istinama", rekao je neimenovani zvaničnik EU.

Portparolka NATO-a Oana Lungesku pokušala je da razjasni stvar putem mejlova, tvitova, kao i preko sajta Alijanse, ali kako navodi, postoje limiti koji se mogu postići. "Bilo bi potrebno previše vremena i energije baviti se svakom laži, tako da se mi bavimo samo osnovnim mitovima i baš velikim lažima", rekla je Lungesku za AFP.

Osim toga, kako navodi Nik Kul sa Univerziteta Južna Karolina, postoji i opasnost da se ode predaleko i da se upadne u ruske ruke. "Najgora stvar koju Zapad sada može da uradi je da upadne u ulogu koju su im spin doktori Kremlja namenili. To su uloge rusofila koji ne poštuju Ruse, njihovu pravoslavnu crkvu i istoriju i nemaju nikakvog interesa za mirnu budućnost", navodi Kul.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

RAT PROPAGANDOM Sprema se nemilosrdni sukob između Zapada i Rusije

Izvor: Blic, 03.Maj.2015, 12:00

Zapadne sile se spremaju da pokrenu medijsku kampanju protiv Rusije zbog njene "sofisticirane propagandne mašinerije", prenosi "Njuz repablik"...Kako se navodi, cilj je da se pobede svakodnevne bitke za novinske naslove, kao i da se priče iz EU i NATO prenesu i pokažu da je ono što Rusija navodi...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.