EU poziva na raspisivanje vanrednih izbora na severu KiM

Izvor: B92, 01.Avg.2023, 11:32

EU poziva na raspisivanje vanrednih izbora na severu KiM

Evropska unija pozvala je da se hitno raspišu prevremeni izbori na severu Kosova ne bi li se na taj način okončala aktuelna kriza, preneo je "Dukađini".

Portal se pozvao na reči zvaničnika EU da je Unija i dalje zabrinuta zbog tenzija na severu Kosova, te da poziva obe strane >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na hitnu deeskalaciju.

"Da bi se okončala sadašnja kriza, vanredni izbori moraju biti raspisani što je pre moguće u sve četiri opštine, i organizovani na sveobuhvatan način. To znači uz puno i bezuslovno učešće kosovskih Srba. EU je uputila konkretne zahteve za deeskalaciju za obe strane. U deklaraciji od 3. juna, koju je prihvatilo svih 27 država članica, EU je jasno stavila do znanja da je spremna da preduzme odlučnu akciju u slučaju neuspeha deeskalacije", navedeno je u odgovoru evropskog zvaničnika za "Dukađini".

Poručuje se da EU pozdravlja odluku kosovske vlade za trenutno smanjenje prisustva policije u opštinskim zgradama i oko njih na severu za 25 odsto, kao i posvećenost daljem smanjenju obima, nakon zajedničke bezbednosne procene policije KiM, Euleksa, a ako je potrebno, i Kfora.

Naglašava se i da četiri gradonačelnika postavljena u većinski srpskim sredinama treba da rade u izmeštenim objektima.

Zvaničnik EU je istakao i da je neophodna brza primena Sporazuma o putu normalizacije odnosa i Aneksa o njegovoj primeni, pri čemu se pominje i osnivanje Zajednice srpskih opština.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.