EU pooštrava pravila oglašavanja u cilju zaštite maloletnika

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 03.Okt.2018, 14:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU pooštrava pravila oglašavanja u cilju zaštite maloletnika

Strože će se regulisati sadržaji koji pozivaju na nasilje, mržnju i terorizam kao i oni koji prikazuju pornografiju. Novim pravilima, usvojenim na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta u Strazburu, obezbediće se potpuna zabrana reklamiranja duvana, elektronskih cigareta i alkohola na dečjim programima na televiziji i internet platformama za videosadržaj, ali i smanjiti izlaganje dece oglasima o nezdravoj hrani i piću.

Oglašavanje upućeno deci mora biti u skladu s preporukama >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << Svetske zdravstvene organizacije (WHO). Alkohol je najčešći štetni proizvod kojem su izložena deca, i to ona od 13 do 15 godina, jer se pojavljuje na slikama, u reklamama, videoigricama i slično. Uz to, gotovo 40 posto dece uzrasta do 12 godina direktno je izloženo reklamiranju nezdrave hrane, a četvrtina njih školskog uzrasta je gojazna“, upozorava hrvatska evrozastupnica Biljana Borzan (S&D).

Borzan pojašnjava da je potreban zakonodavni okvir na nivou EU zbog toga što je „u Evropi gojazno više od pola stanovnika, a velik deo ih pati od bolesti povezanih s alkoholom. Uprkos tome, države članice smanjile su sredstva za regulisanje reklamiranja s 2,9 na 1,9 posto„.

Nova Direktiva o pružanju audiovizualnih medijskih usluga svim će korisnicima omogućiti jednak pristup jedinstvenom digitalnom tržištu Evropske unije, zbog čega sam odlučio da je podržim, kao i zbog činjenice da je Grupa socijalista i demokrata u EP uspela da obezbedi bolju zaštitu dece i njihovih ličnih podataka, stroža pravila oglašavanja, kao i jačanje nezavisnosti medijskih regulatora„, rekao je hrvatski evrozastupnik Tonino Picula (S&D).

Izmene potvrđuju dosadašnja ograničenja za tradicionalne medijske kuće, a uvode ih još za usluge videa na zahtev i platforme za razmenu videosadržaja kao što su YouTube, Netflix i Facebook. Platforme će morati da obezbede efikasan mehanizam za prijavu štetnog sadržaja i pravovremenu reakciju na prijave.

Medijskim kućama se nameće kvota od najviše 20 posto oglašavanja u sklopu dnevnog programa od 6 do 18 sati. Jednako ograničenje postavljeno je i za reklamne poruke za vreme najveće gledanosti, od 18 sati do ponoći.

Najmanje 30 posto sadržaja na televizijskim programima i VOD (video na zahtev) platformama treba da bude evropskog porekla u svrhu promovisanja evropskog sadržaja i povećanja kulturne raznolikosti.

Direktiva je usvojena s 452 glasa, protiv je bilo 132, a suzdržanih 65.

Dogovor još uvek mora zvanično biti odobren u Veću ministara, a kada revidirani zakon stupi na snagu, države članice imaju 21 mesec da nova pravila primene u nacionalnom zakonodavstvu.

Izvor: index.hr

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.