EU počinje pregovore sa Crnom Gorom

Izvor: B92, 29.Jun.2012, 01:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU počinje pregovore sa Crnom Gorom

Brisel -- Evropska unija će danas početi pristupne pregovore sa Crnom Gorom nakon što na samitu u Briselu odluku o tome donesu predsednici država i vlada EU.

U Briselu boravi crnogorska državna delegacija predvođena ministrom spoljnih poslova Milanom Roćenom radi učešća na međuvladinoj konferenciji koja bi značila otvaranje pregovora. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

EU će, prvi put u svojoj praksi, pregovore sa nekom državom otvoriti poglavljima posvećenim vladavini prava, bezbednosti i temeljnim pravima.

Ključne zamerke Crnoj Gori u izveštajima Evropske komisije su odsustvo konkretnih rezultata u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, te slabe institucije.

Crna Gora je 2007. potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Krajem 2008. zatražila je status kandidata, koji je dobila u decembru 2010. godine.

File: Korupcija ozbiljan problem

Evropski komesar za proširenje Štefan File izjavio je, uoči današnjeg ozvaničenja početka pristupnih pregovora Crne Gore i EU, da su pitanja organizovanog kriminala i korupcije ozbiljni problemi i zazovi, ali da je najbitnije to što su sve članice konstatovale napredak Crne Gore.

File je kazao da Crna Gora nije prepoznata kao zemlja organizovanog kriminala, iako je Savet ministara, na predlog Švedske, usvojio da Europol uradi poseban izvještaj o Crnoj Gori koji će biti uzet u obzir zajedno za izveštajem Komisije prilikom postavljanja početnih pozicija Unije za poglavlja 23 i 24.

"Ne, ne gledaju, ali niko ne treba da bude iznenadjen što su organizovani kriminal i korupcija prepoznati kao ozbiljan problem. Ta pitanja su se našla i u sedam ključnih prioriteta i u našem majskom izveštaju", rekao je File crnogorskim novinarima u Briselu.

Otvaranje Međuvladine konferencije, na koju je juče otputovala crnogorska delegacije predvođena šefom diplomatije Milanom Roćenom, uobičajena je procedura prilikom koje se otvara i zatvara svako od 35. poglavlja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.