EU počela pregovore sa Srbijom, iako još treba rešiti situaciju oko dijaloga s Kosovom

Izvor: B92, 26.Maj.2019, 19:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"EU počela pregovore sa Srbijom, iako još treba rešiti situaciju oko dijaloga s Kosovom"

Brisel -- Evropski komesar Johanes Han izjavio je da je EU "počela pregovore sa Srbijom, iako još treba rešiti situaciju oko dijaloga s Kosovom".

On je takođe naglasio da je EU poslednjih godina uspela da "Zapadni Balkan stavi na tračnice" ka Evropi.

Han je to rekao u intervjuu španskom listu Mundo i kao uspeh EU naveo da je "Severna Makedonija bila na ivici propasti, a sad je stala na noge".

Evropski komesar je želeo da naglasi da "Evropa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mora izvoziti stabilnost" i naveo da je "došlo do nesporazuma kad je (predsednik Evropske komisije Žan-Klod) Junker izjavio da do kraja njegovog mandata u članstvo neće ući ni jedna zemlja".

"To nije bila odluka, već konstatacija", dodao je Han i napomenuo da je "svakome upućenom jasno da je bilo logično da će za to biti potrebno vreme".

Evropski komesar za proširenje je istakao da je "opšta ocena da je bilo koraka napred, mada je, jasno, moglo biti brže" sve vezano za napredak regiona ka EU.

On je rekao da će EU "iduće nedelje objaviti ocenu i o Bosni, zemlji koja je najviše zaostala".

"Važno je da naši partneri znaju da, ukoliko ispune uslove, i mi ćemo ispuniti naša obećanja", zaključio je Han, uz opasku da se nada da će zemlje članice EU dati i zeleno svetlo za početak pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.