EU osudila tursku ofanzivu i zatražila da se obustavi prodaja oružja Ankari

Izvor: NoviMagazin.rs, 15.Okt.2019, 00:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU osudila tursku ofanzivu i zatražila da se obustavi prodaja oružja Ankari

Evropska unija je danas osudila upad vojske Turske u Siriju i zatražila od država članica da zaustave prodaju oružja Ankari.

Španski ministar spoljnih polova Žozep Borel rekao je da je 28 država članica odlučilo da jednoglasno osudi "ono što a kraju možemo nazvati vojni napad".

Borel je dodao da je EU pozvala Tursku "da odmah zaustavi vojne akcije", a da su na sastanku ministara spoljnih >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << poslova u Luksemburgu sve države članice pozvane da zaustave prodaju svih vrsta oružja Turskoj.

Nemačka, Francuska i Holandija već su zaustavile prodaju oružja Ankari.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je kritikovao saveznike u NATO koji traže da se proširi embargo na oružje koje se prodaje Turskoj zbog ofanzive.

On je dodao da je razgovarao s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i britanskim premijerom Borisom Džonsonom koji nisu "znali istinu" o turskoj operaciji jer su bili pod "ozbiljnim pritiskom dezinformacija".

"Mi smo u NATO savezu. Imajte na umu da su sve ove države NATO države", rekao je Erdogan i dodao da je Turska bila ugrožena "terorom" organizacija u Siriji, misleći na Kurde koje Ankara povezuje sa napadima širom Turske.

Turska odbacila poziv EU za obustavu prodaje oružija Ankari

Tursko ministarstvo spoljnih poslova "osudilo" je i "odbacilo" današnji poziv Evropske unije da njene članice zaustave prodaju svih vrsta oružija Ankari zbog ofanzive u Siriji.

Ministarstvo je u saopštenju branilo vojnu ofanzivu koja traje već šest dana protiv sirijskih Kurda koje Turska smatra teroristima i dodalo da je upad odbrana prava Turske na samoodbranu baziranog na međunarodnom pravu.

Oni su optužili Evropsku uniju da zauzima "zaštitnički stav" prema "terorističkim elementima".
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Velika Britanija obustavlja izvoz oružja Turskoj

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 15.Okt.2019

Velika Britanija će suspendovati nove dozvole za izvoz oružja u Tursku zbog brige oko vojne operacije Turske protiv kurdskih snaga na sjeveroistoku Sirije, izjavio je u utorak ministar vanjskih poslova Velike Britanije Dominik Raab. "Vlada Velike Britanije vrlo ozbiljno shvata svoju odgovornost u...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.