EU odlaže odluku o produženju sankcija Rusiji?

Izvor: RTS, 09.Dec.2015, 15:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU odlaže odluku o produženju sankcija Rusiji?

Evropska unija bi mogla da odloži odluku o produženju sankcija Rusiji, budući da se Italija zalaže da o tome bude odlučeno na samitu iduće nedelje, javlja AFP, pozivajući se na diplomatske izvore.
Očekivalo se da ambasadori iz 28 zemalja članica, bez ikakve debate, produže sankcije Rusiji zbog Ukrajine za još šest meseci. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Međutim, zbog podela među članicama oko tog pitanja i nastojanja Zapada da dobije pomoć Moskve u rešavanju sukoba u Sirji, Rim smatra da odluku treba da donesu lideri EU na sastanku u Briselu idućeg četvrtka ili petka.
"Sve je neizvesno. Stvar je u tome gde treba doneti odluku, pri čemu neki žele da to bude na samitu iduće nedelje," rekao je izvor AFP, navodeći da se za to zalaže Italija.
I italijanski izvori su potvrdili da je Rim tražio diskusiju o sankcijama, jer je reč o važnom pitanju koje treba da bude razmotreno na odgovarajući način. To ne treba shvatiti kao da se Italija protivi sankcijama, rekli su oni, navodi AFP.
Sankcije, uvedene Rusiji posle obaranja malezijskog aviona u istorčnoj Ukrajini 2014. godine za koje su okrivljeni proruske snage, odnose se na naftni, bankarski i vojni sektor. Trenutno je neizvesno koji će biti naredni korak u Briselu, kažu evropski izvori.
"To zavisi od Italijana koji čekaju odluku premijera Matea Rencija. Moguće je da ćemo to ponovo razmotriti danas ili sutra ili da će ovo pitanje biti ostavljeno za sastanak ministara spoljnih poslova u ponedeljak", rekao je taj izvor a prenosi AFP.
Razmimoilaženja između članica kako se najbolje odnositi prema Moskvi su ponovo dobila na aktuelnosti u trenutku kada Brisel i Vašington nastoje da pridobiju Rusiju za okončanje rata u Siriji.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.