EU očekuje od Srbije da pojača usklađivanje s politikom Brisela prema Rusiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Dec.2022, 18:18

EU očekuje od Srbije da pojača usklađivanje s politikom Brisela prema Rusiji

Ministri EU za evropska pitanja će sutra usvojiti zaključke o proširenju na Zapadni Balkan i preporučiti Srbiji da pojača usklađivanje sa zajedničkom spoljnom i bezbednom politikom EU i restriktivnim merama prema Rusiji kao "pitanje od najvećeg prioriteta".

U nacrtu zaključaka o Srbiji u koji je Tanjug imao uvid navodi se da će EU >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << poslati poruku Srbiji da Unija "duboko žali što Beograd nije uveo sankcije Rusiji i ispunio svoju obavezu usklađivanja sa restriktivnim merama EU.

Savet EU očekuje da Srbija ispuni svoju obavezu preuzetu u okviru pregovaračkog okvira i da pojača svoje usklađivanje sa zajedničkim spoljnim i bezbednosnim pozicijama EU i restriktivnim merama kao pitanje od najvećeg prioriteta.

Evropska komisija je u oktobru objavila redovni godišnji izveštaj o napretku zemalja Zapadnog Balkana na njihovom putu ka članstvu u EU i ministri će sutra doneti zaključke o svim zemljama Zapadnog Balkana na osnovu ovih izveštaja.

U nacrt zaključaka, EU uzima u obzir podršku Srbije rezolucijama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija usvojenim kao odgovor na ruski agresorski rat protiv Ukrajine, kao i druge relevantne korake, ali duboko žali zbog nazadovanja Srbije u usklađivanju sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, posebno neusklađivanja sa sankcijama EU protiv Rusije i Belorusije, kao i zbog njene spoljnopolitičke akcije suprotne zajedničkom pristupu EU.

Pozdravljeni su pozitivni koraci Srbije u usklađivanju sa viznom politikom EU.

Savet naglašava potrebu da Srbija ispuni svoju obavezu da se uskladi sa viznom politikom EU. Pozdravljajući pozitivne korake koje je Srbija preduzela u ispunjavanju ove obaveze, Savet naglašava potrebu za kontinuiranim naporima u ovoj oblasti, posebno u pogledu trecih zemalja koje predstavljaju neregularnu migraciju ili bezbednosni rizik za EU, stoji u nacrt dokumenta

Da bi Srbija mogla da napreduje ka EU, Savet "podvlači da je napredak u ovim oblastima, kao i u normalizaciji odnosa Srbije sa Kosovom, kako je navedeno u pregovaračkom okviru, i dalje od suštinskog značaja i da ce odrediti tempo pristupnih pregovora u celini, stoji u dokumentu.

U nacrtu je tačka posvećena dijalogu između Beograda i Prištine prazna i biće popunjena pre samo početka ministarskog sastanka a možda tek pred samit EU lidera 15 i 16 decembra, u zavisnosti od razvoja događaja.

EU traži od Srbije da stavi fokus na ispunjavanje privremenih merila za poglavlja 23 i 24, uključujuci sprovođenje revidiranih akcionih planova za ova poglavlja, "poboljšati nezavisnost i ukupnu efikasnost pravosuđa, veća politička volja i pojačani napori u borbi protiv korupcije i opipljivi i ubedljivi rezultati sa efikasnim istragama, krivičnim gonjenjima i pravosnažnim presudama, zamrzavanjem i konfiskacijom imovine stečene kriminalom, posebno u slučajevima teškog i organizovanog kriminala.

Savet poziva Srbiju da prioritetno efikasno sprovodi svoj akcioni plan medijske strategije, poštujući slovo i duh ciljeva medijske strategije, naglašava nacrt zaključak i dodaje da je Savet ozbiljno zabrinut zbog nedostatka napretka u poboljšanju opšteg okruženja za slobodu izražavanja i nezavisnosti medija, što takođe utiče na mogućnosti birača da donesu potpuno informisane izborne odluke.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Savet EU 'duboko zabrinut' zbog neusklađenosti spoljne politike Srbije

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 13.Dec.2022, 12:57

Savet opštih poslova je usvojio zaključke za zemlje Zapadnog Balkana gde se u slučaju Srbije izražava "duboku zabrinutost" zbog nazadovanja Srbije po pitanju usklađivanja sa evropskom spoljnom politikom. "Savet (EU) duboko žali zbog nazadovanja Srbije u skladu sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.