12. decembar  2022. 16.30  | Izvor: Tanjug

EU očekuje od Srbije da pojača usklađivanje s politikom Brisela prema Rusiji

BRISEL -

Ministri EU za evropska pitanja će sutra usvojiti zaključke o proširenju na Zapadni Balkan i preporučiti Srbiji da pojača usklađivanje sa zajedničkom spoljnom i bezbednom politikom EU i restriktivnim merama prema Rusiji kao "pitanje od najvećeg prioriteta".

U nacrtu zaključaka o Srbiji u koji je Tanjug imao uvid navodi se da će EU poslati poruku Srbiji da Unija "duboko žali što Beograd nije uveo sankcije Rusiji i ispunio svoju obavezu usklađivanja sa restriktivnim merama EU.

eu, evropska, unija, zastava, eu, brisel, 66

Savet EU očekuje da Srbija ispuni svoju obavezu preuzetu u okviru pregovaračkog okvira i da pojača svoje usklađivanje sa zajedničkim spoljnim i bezbednosnim pozicijama EU i restriktivnim merama kao pitanje od najvećeg prioriteta.

Evropska komisija je u oktobru objavila redovni godišnji izveštaj o napretku zemalja Zapadnog Balkana na njihovom putu ka članstvu u EU i ministri će sutra doneti zaključke o svim zemljama Zapadnog Balkana na osnovu ovih izveštaja.

U nacrt zaključaka, EU uzima u obzir podršku Srbije rezolucijama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija usvojenim kao odgovor na ruski agresorski rat protiv Ukrajine, kao i druge relevantne korake, ali duboko žali zbog nazadovanja Srbije u usklađivanju sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, posebno neusklađivanja sa sankcijama EU protiv Rusije i Belorusije, kao i zbog njene spoljnopolitičke akcije suprotne zajedničkom pristupu EU.

Pozdravljeni su pozitivni koraci Srbije u usklađivanju sa viznom politikom EU.

Savet naglašava potrebu da Srbija ispuni svoju obavezu da se uskladi sa viznom politikom EU. Pozdravljajući pozitivne korake koje je Srbija preduzela u ispunjavanju ove obaveze, Savet naglašava potrebu za kontinuiranim naporima u ovoj oblasti, posebno u pogledu trecih zemalja koje predstavljaju neregularnu migraciju ili bezbednosni rizik za EU, stoji u nacrt dokumenta

Da bi Srbija mogla da napreduje ka EU, Savet "podvlači da je napredak u ovim oblastima, kao i u normalizaciji odnosa Srbije sa Kosovom, kako je navedeno u pregovaračkom okviru, i dalje od suštinskog značaja i da ce odrediti tempo pristupnih pregovora u celini, stoji u dokumentu.

U nacrtu je tačka posvećena dijalogu između Beograda i Prištine prazna i biće popunjena pre samo početka ministarskog sastanka a možda tek pred samit EU lidera 15 i 16 decembra, u zavisnosti od razvoja događaja.

EU traži od Srbije da stavi fokus na ispunjavanje privremenih merila za poglavlja 23 i 24, uključujuci sprovođenje revidiranih akcionih planova za ova poglavlja, "poboljšati nezavisnost i ukupnu efikasnost pravosuđa, veća politička volja i pojačani napori u borbi protiv korupcije i opipljivi i ubedljivi rezultati sa efikasnim istragama, krivičnim gonjenjima i pravosnažnim presudama, zamrzavanjem i konfiskacijom imovine stečene kriminalom, posebno u slučajevima teškog i organizovanog kriminala.

Savet poziva Srbiju da prioritetno efikasno sprovodi svoj akcioni plan medijske strategije, poštujući slovo i duh ciljeva medijske strategije, naglašava nacrt zaključak i dodaje da je Savet ozbiljno zabrinut zbog nedostatka napretka u poboljšanju opšteg okruženja za slobodu izražavanja i nezavisnosti medija, što takođe utiče na mogućnosti birača da donesu potpuno informisane izborne odluke.