EU mora da ubrza sporazum sa Merkosurom, inače će drugi diktirati pravila

Izvor: B92, 09.Maj.2023, 18:48

"EU mora da ubrza sporazum sa Merkosurom, inače će drugi diktirati pravila"

Nemački kancelar Olaf Šolc poručio je danas da EU mora više da radi na integraciji odbrambene industrije i dogovoru o tome kako da se izbori sa migracijama.

On je pred poslanicima u Evropskom parlamentu, povodom Dana Evrope, rekao da bi Evropa trebalo da pojača napore kada je reč o bližoj vojnoj saradnji, zajedničkim nabavkama i integraciji odbrambene industrije.

Kako je istakao, stav Evrope će se čuti samo ukoliko sve zemlje budu govorile istim glasom.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"Brutalna ruska agresija protiv Ukrajine pokazala nam je koliko je ova spoznaja neophodna", dodao je Šolc, prenosi Rojters.

Kancelar se založio i za sporazum o reviziji sistema azila Evropske unije, pre izbora na nivou EU 2024. godine.

"Ujedinjuje nas cilj boljeg upravljanja i organizovanja neregularnih migracija, koji ne podrazumeva izdaju naših vrednosti", istakao je Šolc.

On je pozvao i na brzo postizanje sporazuma o slobodnoj trgovini sa južnoameričkim trgovinskim blokom Merkosur, koji čine Argentina, Brazil, Paragvaj i Urugvaj, ali i sa Meksikom, Indijom, Indonezijom, Australijom i Kenijom.

"Evropa mora da se okrene svetu. Ako nastavimo sa besplodnim pregovorima o novim sporazumima o slobodnoj trgovini u godinama koje dolaze, drugi će diktirati pravila, što podrazumeva niže ekološke i socijalne standarde", upozorio je nemački kancelar.

On je potvrdio svoju posvećenost proširenju Evropske unije i ponovio zahtev da EU pređe na donošenje spoljnopolitičkih i fiskalnih odluka kvalifikovanom većinom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Izbori

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.