EU i SAD očekivale ovakvu meru

Izvor: B92, 22.Nov.2018, 01:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"EU i SAD očekivale ovakvu meru"

Evropska unija i SAD očekivale su meru kosovske vlade o uvođenju carina na uvoz robe iz centralne Srbije od 100 odsto.”

To tvrdi Nacionalni koordinator za Zapadni Balkan i savetnik premijera Kosova Ramuša Haradinaja Gazmend Abraši.

Abraši je ovako odgovorio na pitanje Tanjuga kako komentariše poziv šefice evropske diplomatije Feredike Mogerine da Priština odmah povuče ovu odluku, kao i upozorenje američke ambasade u Beogradu da ta odluka može uticati >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na stabilnost u regionu i dalju sudbinu dijaloga.

"Ubeđen sam da su oni očekivali da dođe do ove mere. Time želimo da pošaljemo politički signal Srbiji da treba da nas tretira kao ravnopravnog partnera, kao i sve druge 'zemlje' u regionu", rekao je Abraši.

Abraši istovremeno kaže da su SAD i EU upoznati sa svakim detaljom, kako je rekao, "kršenja Briselskog sporazuma od strane Beograda".

On tvrdi da Beograd ne poštuje dogovore o funkcionisanju integrisanih prelaza, neukidanju duplih carinskih pečata, nepriznavanju porekla robe, kao i o nepriznavanju sanitarnog i fitosanitarnog dokumenta izdatog od strane Prištine.

"Krajnje je vreme bilo da Kosovo zaštiti sebe i svoje građane", zaključio je Abraši.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.