EU i Kanada usvojile novi paket sankcija protiv Irana

Izvor: Blic, 26.Jul.2010, 22:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU i Kanada usvojile novi paket sankcija protiv Irana

Evropska unija i Kanada usvojile su danas nezavisno jedna od druge novi paket sankcija protiv Irana, čija su meta spoljna trgovina i bankarski i energetski sektor te zemlje.

Sankcije EU se nadovezuju na već usvojene proširene sankcije protiv Irana u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija zbog odbijanja Teherana da zaustavi obogaćivanje uranijuma, što se smatra uvodom u proizvodnju nuklearnog oružja.

Sankcije EU posebno se odnose na industriju gasa i >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nafte. Predviđa se zabrana novih investicija, tehničke pomoći ili transfera tehnologije posebno za preradu gasa.

Iranski sektor prevoza tereta, morskim ili vazdušnim putem biće jako ograničen.

Otežava se trgovinska razmena, zabranjuje aktivnost dodatnog broja iranskih banaka i proširuje spisak osoba kojima će biti uskraćena viza, posebno iz redova Čuvara revolucije, ideološke vojske iranskog režima.

Šefovi diplomatija Unije okarakterisali su svoju odluku kao "razumnu i zdravu" i dodali da je usredsređena na finansije, trgovinu, energetiku, saobraćaj, kao i zabranu putovanja i zamrzavanje imovine zvaničnika iranskih banaka, Revolucionarne garde i špediterskih kompanija.

Ministri EU su istovremeno potvrdili svoju želju da se pronađe diplomatsko rešenje za nuklearno pitanje Irana, i ponovo pozvali Teheran na nastavak pregovora.

"Cilj EU je da se postigne razumno i dugotrajno rešenje koje bi ubedilo međunarodnu zajednicu da je iranski nuklearni program isključivo u mirnodopske svrhe", naveli su u saopštenju šefovi diplomatija Unije.

Nove sankcije EU stupiće na snagu u narednih nekoliko nedelja, posle objavljivanja u službenom glasniku Unije, naveli su zvaničnici.

"Sankcije nisu same sebi cilj, već da se Iran vrati za pregovarački sto", poručila je šefica diplomatije EU Ketrin Ešton.

S druge strane, kanadski ministar spoljnih poslova Lorens Kenon naveo je da će nove mere njegove zemlje uključiti zabranu bilo kakvih investicija Otave u iranski gasni i naftni sektor, kao i ograničenja na izvoz robe koja bi mogla biti iskorišćena u nuklearne svrhe.

Iranskim bankama će, takođe, biti zabranjeno da otvore svoje filijale u Kanadi, a kanadske banke neće moći da posluju u Iranu.

Portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Ramin Mehmanparast odbacio je odluku EU, ocenivši da ona podstiče konfrontaciju.

Iran poriče da radi na proizvodnji nuklearnog naoružanja, navodeći da je njegov atomski program u svrhe proizvodnje struje.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.