Izvor: Deutsche Welle, 22.Feb.2022, 22:35

EU i G7 uvode sankcije Rusiji

Ministri spoljnih poslova EU i G7 demonstriraju jedinstvo i kažnjavaju rukovodstvo Rusije novim sankcijama. Kao predsedavajuća G7, nemačka ministarka spoljnih poslova pozvala je Moskvu da povuče svoje trupe.

Na vanrednom sastanku 27 ministara spoljnih poslova EU jednoglasno su odlučili da se Rusiji uvedu nove sankcije. Sastanak je održan u Parizu, pošto su ministri tamo bili radi sastanka sa svojim kolegama iz indo-pacifičkog regiona.

Visoki predstavnik >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel ponovo je oštro osudio ruske akcije u istočnoj Ukrajini kao eklatantno kršenje međunarodnog prava i govorio o „izuzetno opasnoj situaciji". Ministari su odobrili sankcije koje „bi trebalo da zabole Rusiju i koje će je veoma zaboleti", rekao je Borel uveče u Parizu.

Prema Borelu, sankcijama će biti pogođeno 27 pojedinaca, institucija i banaka, koji pripadaju ruskom državnom vrhu i vojnom sistemu. Reč je o bankama koje finansiraju agresiju predsednika Putina. Ruskoj državi će biti prekinut pristup međunarodnim tržištima obveznica i finansijskim uslugama.

EU će na svoje liste sankcija dodati 351 poslanika ruske Dume koji su glasali za priznavanje separatističkih republika na istoku Ukrajine: njihova imovina biće zamrznuta i zabranjen ulazak u EU.

Međutim, ministri ne mogu doneti pravno obavezujuću odluku. To će moći da se sprovede tek na sastanku u Briselu ove nedelje. Sankcije stupaju na snagu tek kada budu objavljene u Službenom listu Evropske unije.

Prvi krug sankcija

EU za početak hoće da stavi na snagu prvi krug sankcija. Drugi krug oštrih mera protiv cele ruske privrede i nekih ruskih oligarha planiran je samo ako predsednik Putin dozvoli svojim trupama da pređu takozvanu liniju kontakta između separatističkih oblasti i ostatka Ukrajine. EU bi to videla kao invaziju na Ukrajinu, rekao je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel u Parizu.

Ovde možete pročitati sve naše tekstove o krizi u Ukrajini.

Zbog eskalacije rusko-ukrajinskog sukoba, nemačka vlada do daljeg zaustavlja proces odobravanja gasovoda Severni tok 2., najavio je kancelar Olaf Šolc. Stav Berlina o izvozu oružja u Ukrajinu ostaje nepromenjen.

„Imamo na raspolaganju još više municije", rekao je Borel. Nejasno je šta još Putin ima na umu, šta bi trebalo da se desi u ostatku oblasti Dombas na istoku Ukrajine. Rusija je rekla da se njeno obećanje zaštite ne odnosi samo na separatističke oblasti, već i na oblasti koje trenutno kontroliše ukrajinska vojska.

„Ova priča još nije gotova", rekao je Borel sa pretećim prizvukom.

Takođe je potrebno pomno pratiti kako se ponaša rukovodstvo u Belorusiji, gde su takođe stacionirane hiljade ruskih vojnika. I tamo bi mogle biti neophodne nove sankcije, ukazao je visoki zvaničnik EU.

„Moramo udvostručiti podršku Ukrajini. Moramo preispitati odbranu baltičkih država. Moramo ostati jaki i ujedinjeni", rekao je litvanski ministar spoljnih poslova Gabrijelijus Landsbergis.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov kritikovao je pretnje novim sankcijama, ali ih je inače mirno primio na ruskoj državnoj televiziji: „Uvek prete svakakvim sankcijama. (...) Navikli smo.

G7 podržava sankcije

Kao predsedavajuća G7, nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok sazvala je hibirdnu konferenciju ministara spoljnih poslova grupe najvažnijih zapadnih industrijalizovanih zemalja. U G7 pored Nemačke, Francuske i Italije (članice EU) spadaju još Velika Britanija, SAD, Kanada i Japan.

Vanredni hibridni sastanak G7

Berbok je u Parizu rekla da se mora zajedno postaviti „znak stop” kako bi se Putin zaustavio i „sprečila dalja eskalacija". Ona je objasnila da sankcije koje je donela EU mogu da budu proširene u bilo kom trenutku.

Severni tok 2 na ledu

Kancelar Olaf Šolc iznenadio je u Berlinu najavom da će proces odobravanja kontroverznog rusko-nemačkog gasovoda Severni tok 2 u Baltičkom moru biti obustavljen. Gasovod još nije u funkciji pa zamrzavanje dozvole nema direktne posledice po isporuke ruskog gasa. EU pokriva oko 40 odsto svojih potreba za gasom uvozom iz Rusije.

Severni tok 2

U Briselu je pretežno simboličan čin iz Berlina naišao na pozitivne reakcije. Evropska komisija, više država članica i Evropski parlament odavno su označili Severni tok 2 kao ruski „geostrateški projekat". Glavna tačka kritike je da bi Severni tok 2 - Ukrajinu i Poljsku učinio suvišnim kao tranzitnim zemljama za isporuke gasa iz Rusije.

Koordinacija sa saveznicima

Evropska unija, Britanija i SAD želele su da blisko koordiniraju svoje sankcije kako bi postigli maksimalan efekat. Tako će ruski oligarsi istovremeno biti pogođeni osetljivim ograničenjima na Kipru, u Londonu i u američkim poreskim oazama.

Portparol Evropske komisije Erik Mamer rekao je u Briselu da je Rusija izabrala put eskalacije. „Sada moramo da se pobrinemo da zaustavimo Rusiju. Moramo da nastavimo da nalazimo diplomatski put, ali prvo moramo da reagujemo."

NATO strahuje od eskalacije

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg optužio je rusko rukovodstvo da ne želi da se zaustavi na liniji razgraničenja između separatističkih oblasti i zapadne Ukrajine.

Jens Stoltenberg

„Svi znaci ukazuju na to da Rusija nastavlja da planira totalni napad na Ukrajinu", rekao je Stoltenberg u Briselu posle sastanka Saveta NATO. Prema nalazima NATO, Rusija je koncentrisala oko 150.000 vojnika na granicama sa Ukrajinom. Stoltenberg je pozvao ruskog predsednika da ublaži situaciju. „Nikad nije kasno da se ne napadne", apelovao je on u Briselu.

NATO ne donosi sopstvene ekonomske sankcije. Vojno rukovodstvo NATO smanjilo je vreme odgovora za „snage za brzo reagovanje" od 45.000 muškaraca i žena sa redovnih 30 dana na samo nekoliko dana.

SAD prebacuju oko 4.700 vojnika u Poljsku i 1.000 u Rumuniju - međutim, oni nisu podređeni NATO.

Bundesver dodaje 350 vojnika u „borbenu grupu" kojom komanduje NATO u Litvaniji. NATO je isključio direktnu vojnu intervenciju jer Ukrajina nije deo teritorije te alijanse. „Povećana budnost je ono što možemo da ponudimo", rekao je diplomata NATO. Pojedine države članice snabdevaju Ukrajinu oružjem i opremom.

Pratite nas i na Fejsbuku, preko Tvitera, na Jutjubu, kao i na našem nalogu na Instagramu.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Moskva

Nastavak na Deutsche Welle...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.