EU da odluči o prelasku granice BiH - Hrvatska sa ličnom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Feb.2013, 14:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU da odluči o prelasku granice BiH - Hrvatska sa "ličnom"

BANJA LUKA -

Još je neizvesno da li će državljani Bosne i Hercegovine moći da prelaze granicu sa Hrvatskom sa ličnim kartama, nakon što susedna zemlja 1. jula uđe u Evropsku uniju, jer će o tome odluku morati da donese svaka od 27 država članica Unije.

Iako se pregovori o kretanju građana BiH već mesecima vode između BiH i Hrvatske, iz Evropske komisije domaćim akterima stavili su do znanja da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ne treba samo oni da se usaglase, već da na to pristanu i sve članice EU.

Stav i propise EU "Glasu Spske" potvrdila je i portparol Direkcije za evropske integracije BiH Marina Kavaz-Siručić, istakavši da se radi o "njihovom zakonodavstvu".

"Morala bi se raditi derogacija koja kaže da se spoljne granice Unije prelaze sa pasošem zbog obavezne upotrebe evidencijskih pečata, odnosno mora se staviti pečat ulaska-izlaska kada se prelazi spoljna granica Unije. Da bi se bilo šta tu promenilo saglasnost moraju dati članice EU", precizirala je Kavaz-Siručić.

Dodala je da šengenska pravna tekovina nalaže da se prelazak granica EU odvija uz dokument na koji se stavlja pečat, dok je portparol šefa Delegacije EU i specijalnog predstavnika unije u BiH Petera Sorensena, Endi Mekgafi, naglasio da je na Hrvatskoj da preduzme potrebne korake.

"Sve zemlje članice Unije moraju pristati na to", potvrdio je i Mekgafi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.