Izvor: RTS, 10.Mar.2021, 21:26

EU Prištini: Odluka ustavnog suda o ZSO kontinuirano se pogrešno tumači

Evropska unija poziva vlasti u Prištini da ispune obaveze preuzete Briselskim sporazumom i da očekuje formiranje Zajednice srpskih opština.
"Kosovo je sklopilo sporazum o uspostavljanju Zajednice srpskih opština. Ovaj sporazum je postignut u dobroj nameri između svih uključenih strana. Sporazum nijednom nije odbačen", rekao je portparol EU Peter Stano prištinskim medijima.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Podsetio je da su u Prištini ratifikovali Briselski sporazum iz 2013. godine, u skupštini sa dve trećine glasova i da je to obaveza koju je zvanična Priština preuzela da je nastavi dalje.
"Time je Kosovo preuzelo međunarodnu obavezu da sprovede ovaj sporazum", dodao je Stano.
Na pitanje da li je prihvatljivo za EU ​​da Priština formira ZSO bez delova sporazuma za koje je kosovski ustavni sud naveo da predstavljaju kršenje ustava ili treba da promeni ustav, Stano je rekao da se odluka ustavnog suda o ZSO kontinuirano pogrešno tumači.
"Odluka Ustavnog suda iz 2015. godine u vezi sa ZSO kontinuirano se pogrešno tumači. Sud nikada nije rekao da zajednica ne može da bude uspostavljena", rekao je portparol EU za "Ekspres".
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

EU: Međunarodna obaveza Kosova da formira ZSO

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Mar.2021, 14:21

Kosovo je ušlo u ugovornu obavezu da uspostavi Zajednicu srpskih opština, a naknadana odluka Ustavnog suda ne znači da se od formiranja može odustati, poručila je danas Evropska unija...EU, kao glavni posrednik u dijalogu Beogrda i Prištine, naglašava da se odluka Ustavnog suda Kosova iz 2015...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.