EU Prištini: Hitno

Izvor: B92, 28.Jul.2023, 18:33

EU Prištini: Hitno

Iz Evropske unije poručili su danas da je važno da se što pre raspišu izbori u četiri opštine na severu Kosova i Metohije.

Kako su dodali, potrebno je i da privremena vlada u Prištini nastavi sa povlačenjem policijskih snaga iz i oko opštinskih zgrada na severu, ali i da su spremni da preduzmu mere u slučaju neuspeha deeskalacije, piše "Gazeta ekspres"

Zamenik prištinskog premijera >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Besnik Bisljimi, kome je poveren dijalog sa Beogradom, rekao je pre nekoliko dana da tzv. Kosovo ne bi trebalo da raspisuje nove izbore u četiri severne opštine dok Evropska unija ne ukine kaznene mere. O ovoj Bisljimijevoj izjavi govorio je i Aljbin Kurti na konferenciji za novinare u četvrtak, kada je istakao da je logično da se mere unapred ukinu, pre raspisivanja izbora.

Iz Evropske unije za "Ekspres" su, međutim, ponovili da je zvanični Brisel i dalje zabrinut zbog tenzija na severu KiM i podsetili da je EU osudila nasilje i da nastavlja da poziva Beograd i Prištinu na hitnu deeskalaciju.

Ovaj portparol je podsetio da su zahtevi EU za deeskalacijom bili za obe strane i naglašeno je da je Brisel spreman da preduzme mere u slučaju neuspeha deeskalacije.

"EU je i dalje zabrinuta zbog tenzija na severu Kosova, osudila je nasilje i nastavlja da poziva na hitnu deeskalaciju obe strane", ističu iz EU za prištinski portal.

Kada je reč o Kosovu, iz EU poručuju da je od Prištine zatraženo da deluje u pravcu smirivanja tenzija i da odmah obustavi policijske operacije u i blizu opštinskih objekata na severu KiM. Kao i da gradonačelnici privremeno obavljaju svoje dužnosti u objektima van opštinskih zgrada.

EU pozdravlja najavu institucija u Prištini o smanjenju prisustva policije za 25 odsto, ali naglašava da su "potrebni dalji koraci".

Iz EU naglašavaju da se u četiri severne opštine moraju što pre raspisati prevremeni izbori, kako bi se stavila tačka na aktuelnu krizu.

"Dalje, da bi se sadašnjoj krizi stalo u kraj, vanredni izbori moraju biti raspisani što je pre moguće u sve četiri opštine i organizovani na potpuno sveobuhvatan način. To znači uz puno i bezuslovno učešće Srba sa Kosova", dodaju iz EU.

Na kraju, iz Brisela poručuju da je od suštinskog značaja nastavak dijaloga koji vodi EU.

"Kao što je važna i brza implementacija Sporazuma o putu normalizacije odnosa i njegovog aneksa. To uključuje i osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom", poručuju iz EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.